20 juni 2019

Donkere materie bestaat niet uit bosonische super-WIMPs

De Japanse XMASS-detector. (Kavli IPMU)

Japanse onderzoekers hebben met de XMASS-detector geen aanwijzingen gevonden voor het bestaan van zogeheten bosonische super-WIMPs – hypothetische deeltjes die een mogelijke verklaring zouden kunnen vormen voor de donkere materie in het heelal. Het bestaan van de lichte deeltjes, die vrijwel geen wisselwerking met ‘normale’ materie zouden vertonen, was gesuggereerd omdat de populaire kandidaat voor de donkere materie – de supersymmetrische WIMP, of weakly interacting massive particle – tot nu toe nog steeds niet is gevonden. Bovendien stemmen de waarnemingen van de materieverdeling in het heelal op de schaal van individuele sterrenstelsels en dwergstelsels niet goed overeen met de voorspellingen van modellen met supersymmetrische WIMPs. De XMASS-detector, die gebruik maakt van een ton vloeibaar xenongas om zeldzame interacties van onbekende elementaire deeltjes te registreren, heeft echter geen aanwijzingen gevonden voor het alternatief van de bosonische super-WIMPs. Daarmee blijft de donkere materie vooralsnog even raadselachtig als ze altijd al is geweest. De resultaten van het Japanse experiment zijn gepubliceerd in Physical Review Letters. Bron: Astronomie.nl.

Reacties

 1. Ik vind dit maar duistere materie…

 2. Ik kreeg het idee dat de detector best groot was, maar dat valt best mee! 🙂
  http://www-sk.icrr.u-tokyo.ac.jp/xmass/gallery/wm/100203.JPG
  http://www-sk.icrr.u-tokyo.ac.jp/xmass/gallery/index-e.html

 3. Misschien mis ik iets…

  Je constateert dat ergens in een gebied in het heelal meer massa aanwezig is dan je kan zien, vanwege de zwartekracht, dit baseer je op berekeningen en gedragingen van zichtbare massa. Je concludeert hieruit dat er dus massa aanwezig moet zijn, wat je niet ziet. Dit noem je dan donkere materie.

  Zou het niet zo kunnen zijn, dat de plekken waar wij meer massa verwachten dan er zichtbaar is, een scheur is in het ruimte-tijd continuim en dat zwaartekracht vanuit een andere locatie kracht uitoefent op de zichtbare materie op die lokatie??

  Of gewoon het volgende. Je kan zeggen dat ruimte-tijd gebogen kan worden door zwaartekracht. Maar zou het niet zo kunnen zijn dat als ruimte-tijd uit zichzelf al gebogen is, dat je dan zwaartekracht denkt waar te nemen? Zie het als een gladgestreken zandbak. Als je er vervolgens een draaiend object in legt, zal die zich ingraven en plooien om zich heen vormen. Die plooien zorgen er vervolgens voor dat het ronddraaiende object op zijn plek blijft en bij elkaar blijft (dat is de zwaartekracht waarvan ze denken dat ze die detecteren langs de rand van sterrenstelsels en die ervoor zorgt dat zo’n sterrenstelsel niet uit elkaar valt).

  • “Zou het niet zo kunnen zijn, dat de plekken waar wij meer massa verwachten dan er zichtbaar is, een scheur is in het ruimte-tijd continuim en dat zwaartekracht vanuit een andere locatie kracht uitoefent op de zichtbare materie op die lokatie??”
   Dat kan je zeggen, maar het strookt noch met de waarnemingen, noch met de theorie. Dus daar schiet je weinig mee op.

   “Je kan zeggen dat ruimte-tijd gebogen kan worden door zwaartekracht. Maar zou het niet zo kunnen zijn dat als ruimte-tijd uit zichzelf al gebogen is, dat je dan zwaartekracht denkt waar te nemen?”
   Lijkt me niet erg realistisch, want de aanwezigheid van donkere materie lijkt sterk gecorreleerd te zijn met de aanwezigheid van bv. sterrenstelsels, zoals je zelf al aangeeft. Je analogie met een zandbak gaat tevens niet op: terwijl in een zandbak een plooi (berg) een hindernis vormt, zou het met donkere materie juist andersom moeten zijn, aangezien het gewoon zwaartekracht uitoefent op normale materie. Het zou materie aantrekken, niet afstoten.

   Een betere vraag is waarom jij het zo ondenkbaar vind dat er materie in het universum is welke wij niet optisch kunnen waarnemen. Je voorgestelde verklaringen zijn stukken exotischer en radicaler dan de suggestie dat er materie is welke wél zwaartekracht heeft, maar niet of nauwelijks interactie heeft met andere soorten materie.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: