Site pictogram Astroblogs

Nvidia rolt complottheorie rond Apollo maanlandingen op

Credit: NASA

Er lopen altijd nog bosjes mensen rond die geloven dat er géén astronauten op de maan zijn geweest en dat alle beelden die we op televisie hebben gezien uit de studio’s kwamen – aanhangers van de complottheorie van de Apollo maanlandingen. Argumenten die ze daarvoor aanvoeren zijn dat je bijvoorbeeld geen sterren aan de pikzwarte hemel ziet, dat de schaduwen soms de verkeerde richting uit gaan én dat de belichting van de astronauten niet juist is. Neem bijvoorbeeld de foto hierboven van Edwin Buzz Aldrin, gemaakt door Neil Armstrong. De zon – de enige lichtbron op de maan – staat schuin achter Aldrin. Toch zie je hem goed belicht, de schaduwkant is niet donker te noemen. Hetzelfde zie je op de foto waarop Aldrin de trap van de LM Eagle afdaalt, Aldrin bevindt zich vol in de schaduw van de Eagle, dan zou je toch verwachten dat ‘ie totaal niet te zien is? Maar wat zien we op de foto, die weer gemaakt is door Armstrong? Yep, een fel verlichte Aldrin.

Credit: NASA/NVIDIA

Hebben ze gelijk? Is het inderdaad een complot? Laten die foto’s zien dat er iets niet juist is met de belichting? Om daar antwoord op te geven heeft Techbedrijf Nvidia, bekend van de grafische kaarten voor computers, bij wijze van reclamestunt de scéne van de maanlanding van de Apollo 11 tot in detail in de computer nagebouwd. Dat deden ze met behulp van de Voxel-Based Global Illumination (VXGI) techniek, die ingebouwd zit in hun Maxwell GPU’s. Alles wat maar licht gaf of reflecteerde werd ingecalculeerd: de zon, het maangruis en de maanlander. De uitkomst: niet wat je op de foto’s terug zag, in de simulatie zag Aldrin er een stuk donkerder uit. Totdat iemand bij Nvidia nóg een lichtbron ontdekte, een heldere vlek die zichtbaar was op televisiebeelden, die gemaakt waren vanaf de andere kant tijdens Aldrin’s afdaling van de trap. Wat bleek: het was Armstrong’s pak die met z’n felwitte kleur voor de nodige reflectie van zonlicht zorgde. Toen dat ook werd meegenomen in de simulatie klopte het perfect. Hieronder een video over Nvidia’s nabootsing van de Apollo 11 maanlanding.

Oh ja, bij de weg, kijk gelijk ook even naar de video in deze Astroblog, waarin de complottheorie ook onderuit wordt gehaald, ook door iemand die goed naar de beelden heeft gekeken. Bron: NRC-Handelsblad 8 oktober 2014 + Nvidia.

Mobiele versie afsluiten