27 februari 2024

NASA’s ruimtevloot klaar voor scheervlucht komeet Siding Spring langs Mars

De komeet op 9 oktober j.l. gefotografeerd bij de open sterrenhoop M6 in Schorpioen door Rolando Ligustri. Credit: Rolando Ligustri

Op zondag 19 oktober a.s. zal de komeet Siding Spring (C/2013 A1), welke op 3 januari 2013 door Robert McNaught werd ontdekt op de Siding Spring Sterrenwacht in Australië, vlak langs Mars scheren. De dichtste nadering is om 20.27 uur Nederlandse tijd, als komeet Siding Spring slechts 139.500 km van Mars af is en daar met een snelheid van 56 km/s voorbij vliegt. Kort na de ontdekking was er nog sprake van dat de komeet mogelijk zou botsen tegen Mars, maar latere baanmetingen sloten dat uit. Deze bijzondere gebeurtenis – het is nooit eerder gebeurd dat we de nadering van zo dichtbij van een komeet tot Mars hebben gezien – zal worden gevolgd door een vloot van sondes en rovers die zich op of bij Mars bevinden of bij de aarde. Hieronder een overzicht van die ‘ruimtevloot’ van de NASA:

Credit: NASA

De komeet is afkomstig uit de Oort wolk van ijskoude diepbevroren rotsen, die het zonnestelsel omhult en hij is nooit eerder in de buurt van de zon geweest. Dat betekent dat de sterrenkundigen door waarnemingen aan komeet Siding Spring een kijkje krijgen in een object dat al bestond toen het zonnestelsel werd gevormd, zo’n 4,6 miljard jaar geleden. Het water en de koolstofmoleculen in de komeetkern die vrijkomen door het smelten van de buitenste laag van de kern zullen nauw bestudeerd worden. Ook zal gekeken worden welk effect de komeet heeft op de ijle atmosfeer van Mars. De NASA houdt er rekening mee dat er een risico is dat één van de sondes die om Mars vliegt geraakt wordt door een deeltje dat uitgestoten is door Siding Spring, maar door baanmanoeuvres zijn ze in de meest veilige baan geplaatst.

De nadering zelf bekijken

De scheervlucht van komeet Siding Spring langs de Rode Planeet is ook door amateurs waar te nemen. Mars staat op 19 oktober laag in het zuidwesten. Op het moment van de dichtste nadering (20.27 uur) staat ‘ie bijna bij de horizon, maar een uurtje eerder is Mars nog goed te zien, hieronder een plaatje van 19.30 uur uit Stellarium:

Mars_hemel

Komeet Siding Spring is momenteel iets van magnitude 11, dus je zal een redelijke telescoop moeten gebruiken om ‘m te kunnen zien – of beter nog fotograferen. Hieronder zie je een recente lichtcurve van de komeet, waarbij je op de paarse blokjes moet letten, die de totale lichtsterkte van de komeet aangeven (coma + staart). De laatste waarnemingen laten zien dat de komeet steeds minder helder wordt.Siding-Spring-light-curveDe nadering tussen komeet Siding Spring en Mars vindt plaats als beiden in het sterrenbeeld Slangendrager (Ophiuchus) staan. Hieronder staat een detailkaart van het gebied, waarin de banen van Mars en de komeet getekend zijn en waarin vergelijkingssterren staan tot magnitude +12.

Credit: Chris Marriott’s SkyMap

De scheervlucht van komeet Siding Spring langs Mars zal online gevolgd kunnen worden via deze sites:

* SLOOH: de uitzending begint zondag 19 oktober om 16:51 uur Nederlandse tijd* Virtual Telescope: de uitzending begint zondag 19 oktober om  18:45 uur Nederlandse tijd

Tenslotte hieronder een video van de NASA over de komende gebeurtenis.

Bron: NASA + Universe Today.

Share

Comments

  1. oke is er al een berekening gemaakt wat de nieuwe afgebuigde baan word na het langs scheren van Mars?

  2. Jazeker, de baan is exact bekend. Men weet alles van Mars, z’n massa, z’n baanelementen, dus daarmee kan men precies berekenen welk effect Mars heeft op de baan van de komeet. Hieronder een afbeelding van de banen van beiden.
    PIA17833-CometSidingSpring-C2013A1-MarsEncounter-20140128

Speak Your Mind

*