22 september 2023

45 jaar geleden bezochten Apollo 11 astronauten Amsterdam

Credit: ESRO/ESA

Het was deze week precies 45 jaar geleden dat de drie astronauten van de Apollo 11 missie een bezoek brachten aan Amsterdam. Neil Armstrong, Edwin ‘Buzz’ Aldrin en Michael Collins waren uitgenodigd om in de RAI in Amsterdam de ruimtevaarttentoonstelling Moon Travel 69 te openen. Grootste attracties van die tentoonstelling waren de originele command module van de Apollo 8, waarmee de astronauten Frank Borman, James A. Lovell en William A. Anders de beroemde Kerstvlucht om de maan deden, en een 13 meter hoog model van de Saturnus V raket. Armstrong, Aldrin en Collins waren daarom op 9 oktober 1969 in Amsterdam, een druk dagje dat hun eerst bij het Paleis op de Dam te Amsterdam bracht, waar ze in de Mozes en Aá¤ronzaal worden ontvangen door koningin Juliana, de prinsen Bernhard en Claus en de prinsessen Margriet en Irene. Bovenaan zie je een foto van de astronauten samen met Minister-President De Jong (helemaal rechts te zien), als ze kijken naar ‘moonboot footprints’ in de vloer. Tijdens het bezoek aan de RAI lieten medewerkers van ESTEC een schaalmodel zien aan de Apollo 11 bemanning van de ESRO-1B (Boreas) satelliet, welke in dezelfde maan zou worden gelanceerd.

Credit: ESRO/ESA

Hieronder het Polygoon Journaal over het bezoek dat de drie astronauten aan Amsterdam brachten.

Bron: ESA.

Share

Comments

  1. Een grappige anekdote hierbij was de ‘Maansteen’ van Drees. Het zal altijd een raadsel blijven, maar humor is het wel 😀

    Een stukje maansteen dat jaren geleden aan het Rijksmuseum werd geschonken door de nabestaanden van Willem Drees, blijkt na onderzoek helemaal geen maansteen te zijn.

    http://nos.nl/artikel/93658-maansteen-blijkt-versteend-hout.html

  2. Ja dat van die maansteen is inderdaad een raadsel. Zie ook deze blog erover en alle reacties eronder: https://www.astroblogs.nl/2009/08/26/maansteen-van-rijksmuseum-blijkt-nep-te-zijn/ De Amerikaanse ambassadeur Middendorf blijkt hier ook een rol in te hebben gespeeld.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: