28 maart 2024

Hubble maakt prachtige foto van kosmische vlinder

Credit: NASA, ESA, en het Hubble SM4 ERO Team; Beeldbewerking & Copyright: Francesco Antonucci.

Veel astronomische objecten zijn werkelijk prachtig om te aanschouwen. Denk bijvoorbeeld aan het wervelende spiraalpatroon van sterrenstelsels, of kleurige sterrenkraamkamers. Toch zijn misschien wel de mooiste sterrenkundige objecten “uitgeblazen” als laatste adem van zonachtige sterren. Hierbij worden de buitendelen van de ster afgestoten en blijft de naakte en superhete kern over, die met z’n krachtige straling het omringende gas doet oplichten in allerlei prachtige kleuren en vormen. Dit soort structuren worden planetaire nevels genoemd – ze hebben echter helemaal niets met planeten te maken! De Hubble-ruimtetelescoop heeft pas geleden een foto gemaakt van zo’n planetaire nevel, namelijk NGC 6302, beter bekend als de Vlindernevel.

Deze complexe nevel staat op een afstand van 3800 lichtjaar en is ontstaan toen een ster van vijf zonnemassa’s een rode reus is geworden en vervolgens z’n buitenlagen heeft afgestoten. De karakteristieke vorm van de Vlindernevel zorgt ervoor dat het een bipolaire nevel wordt genoemd. Zo’n structuur ontstaat als de ster z’n buitenlagen makkelijker kan uitstoten aan de polen dan aan de evenaar. Het gevolg is dan een gelobde structuur die doet denken aan een zandloper of, in dit geval, een reusachtige kosmische vlinder.

Hoewel de kleuren van de nevel prachtig zijn, hebben ze meer dan alleen cosmetisch nut. Ze kunnen ons namelijk vertellen waar de nevel van gemaakt is! De rode randen van de “vleugels” zijn gebieden waar stikstofatomen licht uitstoten. De witte “vegen” zijn dan weer gebieden waar het element zwavel gevonden kan worden. Andere kleuren staan voor gebieden met emissies van zuurstof, helium en waterstof.

Bron: European Space Agency

Share

Comments

  1. Op wiki werd die kevernevel gedoopt. http://nl.wikipedia.org/wiki/Kevernevel

Speak Your Mind

*