9 december 2024

Maan is in het geologisch recente verleden nog vulkanisch actief geweest

Uitbarstingen van basaltisch lava hebben deze structuur gevormd. De ovale structuur is 300 meter diep en meet ongeveer 3 bij 7 kilometer. Het geringe aantal inslagkraters in de structuur verraad een leeftijd van slechts 18 miljoen jaar. Credit: ASU.

De maan, onze trouwe wachter, wordt geacht al zeker een miljard jaar geologisch “dood” te zijn. Men heeft echter voorheen onbekende vulkanen gevonden, die (geologisch gezien) recent moeten zijn ontstaan, vermoedelijk in de afgelopen 50 miljoen jaar!

De vulkanische “plekken” kenmerken zich door lage, afgeronde verhogingen in de buurt van ruw en blokkerig terrein, meestal omringd door een diepe depressie. Ze zijn te klein om vanaf de aarde zichtbaar te zijn (gemiddeld zo’n 500 meter) en de meeste zijn nog maar pas ontdekt. Een uitzondering vormt een vulkanisch gebied dat “Ina” wordt genoemd en al sinds de Apollo-missies bekend is. Het was al bekend dat Ina zeer jong moest zijn, maar vergelijkbare plekken zijn nu pas gevonden.

De leeftijd is vastgesteld door kratertellingen te koppen aan in laboratoria gemeten leeftijden van maanstenen. De conclusie luidt dat de maan dus helemaal niet een miljard jaar dood is – het is in het geologisch recente verleden nog vulkanisch actief geweest!

Dat zadelt astronomen wel met een raadsel op, aangezien het inwendige van de maan al lang zou moeten zijn gestold. Dat is dus duidelijk niet het geval – schijnbaar moet de maanmantel nog een beetje vloeibaar zijn. Dat is trouwens ook uit andere recente onderzoeken gebleken.

Bron: Arizona State University

Share

Speak Your Mind

*