Site pictogram Astroblogs

Astronomen ontdekken “exo-Uranus”

Credit:
Lawrence Sromovsky, University of Wisconsin-Madison/W.W. Keck Observatory

Astronomen hebben een planeet ontdekt die doet denken aan de planeet Uranus. Dit soort planeten worden “ijsreuzen” genoemd en bestaan deels uit ijs en deels uit gassen – vooral waterstof en helium, maar in het geval van Uranus (en Neptunus) ook methaan. Dit zorgt voor een blauwgroenige tint.

Hoe dan ook, men heeft op een afstand van 25.000 lichtjaar een planeet gevonden die twee keer zo zwaar is als Uranus en op een vergelijkbare afstand tot z’n moederster staat. De ontdekking van de planeet kan ons wellicht helpen het ontstaan van de ijsreuzen in ons zonnestelsel te verklaren.

Hoewel men vele computermodellen heeft ontwikkelt om het ontstaan van het zonnestelsel na te botsen, lukt het nauwelijks om via die modellen een “Uranus” te maken. Astronomen denken dan ook dat Uranus en Neptunus veel dichter bij de zon zijn ontstaan en later naar buiten zijn gemigreerd. Een zwaartekrachtdans tussen Jupiter en Saturnus wordt hiervoor verantwoordelijk geacht, maar de ontdekking van de exo-Uranus laat een andere mogelijkheid zien.

Z’n moederster maakt namelijk deel uit van een dubbelsysteem en de onderlinge afstand tussen de twee sterren is klein genoeg om allerlei verstoringen mogelijk te maken. Wellicht dat de tweede ster de exo-Uranus in z’n huidige baan heeft getrokken en dat iets soortgelijks ook bij “onze” Uranus is gebeurd.

Bron: Ohio State University

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten