21 juli 2024

Melkweg steelt stervormend gas van haar buren

Artistieke impressie van de Melkweg. Haar hete halo zorgt ervoor dat het stervormende gas van nabije dwergstelsels wordt weggekookt. Credit: NRAO/AUI/NSF

Astronomen hebben ontdekt dat onze meest nabije galactische buren, de sferoïdale dwergstelsels, geheel geen stervormend gas bevatten en dat onze Melkweg daarvoor verantwoordelijk is. Uit radiowaarnemingen is het bestaan van een duidelijke “grens” gebleken – voorbij deze grens is er voldoende stervormend materiaal aanwezig in de dwergstelsels. De Melkweg ligt in het centrum van een zwerm sterrenstelsels, die vooral in twee groepen verdeeld kunnen worden. Op relatief korte afstand vinden we de sferoïdale dwergstelsels en op grotere afstand vinden we de onregelmatige dwergstelsels. Voorgaande waarnemingen hebben al uitgewezen dat de onregelmatige dwergen stikken van het neutrale waterstofgas, het hoofdbestanddeel voor de productie van nieuwe sterren. De methodes waren echter niet precies genoeg om hetzelfde te bepalen bij de sferoïdale dwergstelsels.Nu heet men dankzij het gecombineerde vermogen van meerdere grote radiotelescopen gezocht naar neutraal waterstofgas in sferoïdale dwergstelsels en wat blijkt nou…..dit soort stelsels zijn geheel van hun waterstof beroofd! Hoe kan dat? Wel, de Melkweg is hiervoor verantwoordelijk, of beter gezegd: de hete halo van ons thuisstelsel. De halo van de Melkweg bevat namelijk niet alleen bolhopen en donkere materie, maar ook een superhete “paraplu” van waterstofgas. Als dwergstelsels door deze halo bewegen, wordt hun stervormende gas letterlijk weggekookt. Bron: National Radio Astronomy Observatory.

Share

Comments

 1. Quote : [ super hete paraplu ; weg koken ] . 😕

  Is het niet gewoon de gravitatiekracht door het zwaardere Melkwegstelsel?

  Groet, Paul

  • Olaf van Kooten zegt

   Nee, het schijnt echt de hete halo te zijn die de oorzaak vormt.

   • In het originele artikel hebben ze het over strippen van het gas door de snelheid van de stelsels, en de druk van het waterstof plasma in de halo:

    “Within this “danger zone,” the pressure created by the million-mile-per-hour orbital velocities of the dwarf spheroidals can actually strip away any detectable traces of neutral hydrogen. ”

    Klinkt al wat logischer dan ‘wegkoken’. Dat zou betekenen dat het waterstofgas uit deze stelsels dan in de halo van het melkwegstelsel terecht komt.

Speak Your Mind

*