19 juni 2024

Nabije langzaam groeiende dwergstelsels leveren inzichten in jonge universum

Het onregelmatige dwergstelsels Sextans A is opvallend vanwege zijn uitgesproken vierkante vorm.

Het onregelmatige dwergstelsels Sextans A is opvallend vanwege zijn uitgesproken vierkante vorm.

Een internationaal team van astronomen heeft twee nabije sterrenstelsels onderzocht die weinig elementen zwaarder dan helium bevatten. Uit het onderzoek blijkt dat de stervorming in de twee stelsels heel traag verloopt . De twee traag groeiende sterrenstelsels, Sextans A en ESO 146-G14, bevinden zich respectievelijk op ongeveer 4,5 miljoen en 70 miljoen lichtjaar van de aarde. Uit waarnemingen met de infraroodsatelliet Herschel en enkele radiotelescopen blijkt dat de twee stelsels behoorlijke hoeveelheden gas bevatten

Share

Speak Your Mind

*