19 juli 2024

Studenten uit Rotterdam en Delft bouwen maanrobot

Een prototype Maanrobot ontwikkelen. Dat doen Stefan Roeling en Alex Hollink, studenten bij Hogeschool Rotterdam. Zij bouwen in samenwerking met de TU Delft de Zebro, ofwel Zesbenige Robot, die wellicht over 20 jaar naar de maan kan. Credit: TU Delft.

“De TU Delft wilde graag een maanrobot laten bouwen.” Dat is de opdracht die de studenten van Hogeschool Rotterdam, ondere andere Stefan Roeling en Alex Hollink, op dit moment uitvoeren. De robot – hij heet Zebro, dat staat voor zesbenige robot – is nog niet af, maar het concept van het ontwerp heeft potentie om gebruikt te worden in de ruimte. “Hij kan op dit moment op afstand opdrachten uitvoeren als een bepaalde richting op lopen,” zegt Alex Hollink, “Hij kan ook springen, per ongeluk, want landen kan hij nog niet.” Uiteindelijk is het idee dat de robot sensors krijgt zodat meerdere modellen in een zwerm kunnen functioneren. Een robot op zichzelf voert een hele simpele taak uit, maar in grote groepen kunnen zij dan complexere opdrachten uitvoeren. Het gaat zeker niet om een hobbyprojectje. “Het hoge doel is natuurlijk om naar de Maan of naar Mars te gaan, dat wil iedere techneut!”, zegt Roeling. De studenten willen de robot voor het einde van januari modulair te maken, dat houdt in dat elk afzonderlijk onderdeel van de robot gemakkelijk aangesloten en losgekoppeld kan worden. Andere teams kunnen dan verder kunnen bouwen op het basisprincipe, zodat de Zebro slimmer wordt. Over zo’n 20 jaar zou de robot naar de Maan kunnen, “Dat is het doel, maar dat is wel koffiedik kijken” voegt Roeling toe.
De twee studenten en de Rotterdamse Maanrobot waren vandaag in de Studio bij Jan Middelkoop, luister via de streamer hieronder naar het interview met Stefan Roeling en Alex Hollink.

:bron: Bron: Open Rotterdam.

Share

Speak Your Mind

*