22 oktober 2018

Welke baan gaat Rosetta volgen om Philae keurig netjes op komeet 67P te laten landen?

Rosetta_baan

Op woensdag 12 november is het grote moment daar, als de Europese lander Philae een zachte landing gaat uitvoeren op het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Je denkt wellicht dat de Rosetta sonde, waar Philae nu nog aan vast zit, cirkelvormige rondjes om de komeet vliegt, steeds dichterbij komt en dan op die gedenkwaardige 12e november Philae loslaat en dat die dan rechtstreeks naar de komeet vliegt om daar te landen, maar zo simpel is het niet. Rosetta gaat komende weken een ingewikkelde baan volgen, die gepaard zal gaan met talrijke baanmanoeuvres met z’n stuurraketjes, die ‘m op 12 november op 22,5 km hoogte zullen brengen. Tijdens

Reacties

 1. Martin Schoenmaker zegt:

  Spannend. Ik dacht altijd dat men een baan zou kiezen die zo getimed werd dat op het moment van separatie een min of meer 67P-synchrone orbit bereikt was boven de beoogde landings-locatie. Op die manier zou de relatieve snelheid ten opzichte van het komeet-oppervlak zo laag mogelijk zijn…

  De animatie lijkt nu een best agressieve nadering te hanteren waarbij Philae, zouden de harpoenen niet werken – of andere oriëntatie-problemen zich voordoen, zo de ruimte in geslingerd gaat worden…

  Heb er natuurlijk ook geen klap verstand van… het is immers geen Kerbal Space Program wat de ESA aan het spelen is 😉

 2. Enceladus Enceladus zegt:

  Hé, een soort processie van Echternach in de ruimte! 😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.