29 maart 2024

De komeet die het dichtst bij de aarde is gekomen: Lexell’s Komeet

Charles Messier, ontdekker van Lexell’s komeet.

De komeet C/2013 A1 Siding Spring kwam gisteren tot een afstand van zo’n 135.000 km van Mars. Dat kunnen we een zeer nauwe passage noemen, zeker als we weten dat de komeet die sinds de eerste beschreven waarnemingen van kometen het dichtst de aarde naderde op 2,2 miljoen km afstand stond. Dat gebeurde op 1 juli 1770 en wel met de komeet van Lexell D/1770 L1, genoemd naar degene die z’n baan had uitgerekend, Anders Johan Lexell (1740-1784), en niet naar z’n ontdekker, de welbekende kometenjager Charles Messier, die ‘m op 14 juni 1770 voor het eerst zag. Tijdens z’n scheervlucht langs de aarde was de coma van Lexell’s komeet, het gasvormige omhulsel om z’n kern, maar liefst 2º23? (de volle maan is een halve graad) en in een dag tijd legde de komeet 42º af aan de hemel. Daarna werd de komeet weer zwakker en het was z’n ontdekker, Messier dus, die ‘m op 3 oktober 1770 als laatste zag. Daarna is taal noch teken meer vernomen van deze komeet. Bron: Wikipedia.

Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Is er een animatie beschikbaar van hoe dat er moet hebben uitgezien voor een waarnemer?

  2. Enceladus zegt

    Maar als de baan van deze Aardscherende komeet bekend is, dan zou toch ook bekend moeten zijn of hij ooit nog eens terug zou kunnen keren?

    Wat een indruk moet die komeet hebben gemaakt. Als ik zo even snel uitreken, dan was de coma circa 5 keer zo groot als de maan. Het lijkt mij dat je dan zowat ’s nachts buiten een boek kon lezen! Zijn er geen verhalen uit die tijd bekend van wat het deed met de mensen?

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Enceladus zegt

      Inmiddels het antwoord op een van mijn vragen al gevonden: waarschijnlijk heeft Jupiter deze fraaie komeet bij de eerste de beste gelegenheid het zonnestelsel uitgewerkt…. 🙁

      groet,
      Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*