29 maart 2024

Enorme zonnevlek in beeld

Zon_20141020_TVGenSDF_Baaderfolie_EOS650D_ISO100_1-400s

Zonnevlek AR2192, die gisteren een zonnevlam produceerde van klasse X1,

Share

Comments

  1. Gisteren werd bericht dat deze van de aarde afgericht was.
    Is dat nu ook het geval ?

    Dank,

    Linda.

  2. Paul Bakker zegt

    Het was nauwkeuriger geweest om te zeggen “niet naar de Aarde gericht” ipv “van de Aarde afgericht”. Komende dagen draait de Zon dusdanig verder om haar as dat we steeds rechter op de zonnevlek kijken. Als deze zonnevlek dan nieuwe uitbarstingen geeft, wat heel goed mogelijk is, dan kan een wolk geladen deeltjes ( na een paar dagen) de Aarde bereiken en aanleiding geven tot noorderlicht.
    Maar dan nog. Laatste keer dat er een uitbarsting richting Aarde kwam werd dit met vrij veel tamtam in het nieuws gebracht. Uiteindelijk was vanuit Nederland met het oog niets te zien en alleen vanuit het noorden met een camera hebben enkelen iets van noorderlicht weten te registreren.
    Aan de andere kant: je weet het maar nooit. Ik hoop dat AR2192 nog wat spektakel zal geven.

  3. Dank Paul voor je verduidelijking.

  4. Jan Brandt zegt

    Het is inderdaad een gigantisch en heel mooi vlekkie, zeg…..wat een prachtig gezicht…..elke keer als, werk en weer het maar even toelaten probeer ik met mijn “Efje” dit gevlekte spektakel te bewonderen………..jammer dat fotograferen door mijn “Efje” (nog) niet echt mogelijk is….maar een “prettige herinnering-foto” is ook OK!!

Speak Your Mind

*