15 juli 2024

Komeet Siding Spring gefotografeerd vanaf Mars door Opportunity

Credit: NASA/JPL-Caltech

Komeet Siding Spring, die gisteravond op een afstand van bijna 135.000 km langs Mars scheerde is vanaf het oppervlak van die planeet gefotografeerd door Marsrover Opportunity, vanaf de rand van de grote Endeavour krater. Het is geen geweldige foto geworden, maar je ziet in ieder geval een wazig vlekje, dat de komeet is. De foto werd gemaakt om 04.13 uur lokale tijd (tsja, zet dat maar eens om naar Nederlandse tijd) en de zon stond toen 25º onder de horizon. De NASA heeft laten weten dat al hun sondes die om Mars draaien (Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter en de Mars Atmosphere and Volatile Evolution, MAVEN) de passage van de komeet overleeft hebben. Opportunity is een rover óp Mars, dus gezien bovenstaande foto mogen we er van uit gaan dat deze de passage óók heeft overleeft. Hoe dicht de komeet langs Mars vloog zie je mooi afgebeeld in deze afbeelding, bekomen via deze tweet van Emily Lakdawalla.

Vanaf de aarde werd de nadering van komeet Siding Spring tot Mars uiteraard ook gevolgd, onder andere door Damian Peach, die er deze fantastische foto van maakte, welke vandaag prijkt als de Astrophoto of the Day (APOD).

Credit: Damian Peach.

En dat gefotografeerd vanaf 243 miljoen km afstand! Conclusie die we mogen trekken: Damian Peach heeft toch een betere camera tot z’n beschikking dan de Opportunity. 😀 Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Gossiemikkie 135 000 km… ik had een ander plaatje verwacht. Ligt dat nou aan de kwaliteiten van het Marsrovertje, of wat?

Speak Your Mind

*