De Rosettasonde heeft een aantal prachtige opnames gemaakt van het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, die vervolgens zijn samengeplakt om een indrukwekkend panorama te produceren. De opnames zijn gemaakt vanaf een hoogte van bijna acht kilometer en hebben een resolutie van bijna een meter per pixel. De vier frames van het panorama hebben een omvang van ongeveer 700 bij 700 meter. Als je goed kijkt, zie je ook een paar “vegen” vanaf het oppervlak de ruimte in schieten. Dit zijn vermoedelijk ijs- en stofdeeltjes die tijdens de opnames zijn uitgestoten door de komeet.
Bron: ESA
Wat een prachtige foto van dit prachtige hemellichaam !
Aan elkaar plakken is wel de juiste uitdrukking hier, de foto ansich is super.
Interessant zijn de rimpels die op de foto rechtsonder te zien zijn. Dat lijken wel duinen en de grote vraag is dan natuurlijk hoe er duinen op een komeetkern kunnen ontstaan!
Misschien door de uitstoot van de materie die het stof op het oppervlak wegblaast als een soort “komeetwind”, verg. met zonnewind.
Ja wie weet. Interessante gedachte, zo’n plaatselijke komeetwind. Zou betekenen dat er ‘weer’ is op een komeet.
Dacht ik rechts van de ‘duinen’ mini kratertjes te zien, maar blijken het rotsblokken te zijn. Ach… je kunt het op twee manieren bekijken 😛
Ik kon het niet laten om er een ingezoomde versie van te maken.
Het lijken mij allemaal droge aardverschuivingen naar het zwaarste punt van het “lichaam”.