30 november 2023

IJs op Mercurius gefotografeerd door Messenger

Kandinsky crater is located near Mercury's north pole and shows evidence for hosting water ice. The floor of Kandinsky is in permanent shadow and never receives direct sunlight, keeping it very cold. However, by using sunlight scattered off the crater's walls and the WAC broadband clear filter, MDIS was able to capture this image that reveals the details of the shadowed surface!

Kandinsky crater is located near Mercury’s north pole and shows evidence for hosting water ice. The floor of Kandinsky is in permanent shadow and never receives direct sunlight, keeping it very cold. However, by using sunlight scattered off the crater’s walls and the WAC broadband clear filter, MDIS was able to capture this image that reveals the details of the shadowed surface!

De Amerikaanse MESSENGER-missie is nu al jaren actief in een omloopbaan rond Mercurius. Men heeft echter nu pas de eerste optische foto’s gemaakt van ijsafzettingen nabij de polen van de kleinste planeet van het zonnestelsel. Hier bevinden de ijsafzettingen zich op eeuwig beschaduwde kraterbodems.

Het bestaan van ijs op Mercurius wordt al een jaar of twintig vermoed, maar dat is nu pas bevestigd door MESSENGER door een combinatie van neutronenspectrometrie, thermische modellen en infarood-reflectometrie. Hoewel de ijsafzettingen in de schaduw liggen (en dus slecht zichtbaar zijn) reflecteren ze wel een klein beetje zonlichten dat door de kraterwanden weerkaatst wordt.

Aan de hand van het analyseren van ijsafzettingen in de Prokofiev-krater blijkt dat ze jonger zijn dan de kleinere inslagkraters op de kraterbodem. Het ijs is namelijk niet bedekt met puin dat bij deze inslagen is opgeworpen. Dat betekent dat de ijsafzettingen geologisch jong zouden moeten zijn. Het zou echter ook om “oud” ijs kunnen zijn dat door

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: