22 september 2023

Enorme zonnevlek AR 2192 braakt grote zonnevlam uit – sterkte X1,6

Credit: NASA/SDO

De enorme zonnevlek AR 2192, die afgelopen zondag al een X1,1 zonnevlam uitbraakte, heeft vandaag om 16.28 uur Nederlandse tijd – een klein uurtje geleden – een nóg grotere zonnevlam uitgespuugd, eentje met een sterkte van maar liefst X1,6 – da’s de sterkste klasse van zonnevlammen. Hieronder zie je de monster-zonnevlek, met ter vergelijking de aarde erbij. Maandag kon Paul Bakker ‘m al gemakkelijk spotten, nu begrijp je waarom. 🙂

Credit: NASA/SDO

De uitbarsting – hier alle details – vond vandaag plaats en ik heb bovenstaande informatie allemaal via Twitter verzameld [1]hier een rijtje tweets: https://twitter.com/ObservingSpace/status/524934815246585856/photo/1 en https://twitter.com/ObservingSpace/status/524931039202799616 en … Lees verder. Als ik meer info heb, zal ik deze hier in updates plaatsen. De zonnevlam van zonnevlek AR 2192 bracht afgelopen zondag ook een uitstoot van heet plasma in de ruimte met zich mee, een zogeheten coronale massa ejectie (CME), maar omdat de zonnevlek toen aan de rand van de zon stond en niet op de aarde gericht was gaf die uitbarsting geen noorderlicht te zien. De zonnevlek is inmiddels behoorlijk opgeschoven rá­chting de aarde, dus kans dat we nu wel noorderlicht te zien krijgen. De vlam van vanmiddag veroorzaakt reeds een ‘R3 blackout’ in het HF radioverkeer. Hier beelden van de X1,67 vlam die AR 2192 produceerde:

Ik hou jullie van verder nieuws op de hoogte!

Share

Comments

  1. Harry+Keizer zegt

    Ben erg benieuwd hoe één en ander zich verder ontwikkeld.
    Erg spannend wat mij betreft gezien de sterkte X1.6 van deze burst!

  2. In Noord-Amerika hadden ze gisteren erg veel mazzel. Niet alleen was daar deze kolossale zonnevlek te zien, maar ook was er een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar. Lucky bastards!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: