4 december 2023

Special effects van Hollywoodfilm leiden tot ontdekking over zwarte gaten

Credit: Interstellar

Volgende maand verschijnt eindelijk het scifi-spektakel Interstellar in de bioscopen en het belooft een fantastische reis te worden door ruimte en tijd, maar wist je dat de productie van de film ook tot nieuwe natuurkunde heeft geleid? Dat is misschien niet heel verwonderlijk, aangezien de bekende natuurkundige en expert op het gebied van zwarte gaten, Kip Thorne, was aangesteld door regisseur Christopher Nolan om een realistisch zwart gat te maken voor de rolprent. Om dat te doen heeft Thorne een compleet nieuwe set van berekeningen uitgevoerd en deze ingevoerd in de rendering software van het special effects team. Het resultaat was….niet was men verwacht had.

Zoals je misschien wel weet, doen zwarte gaten meer dan alleen licht opzuigen. Ze verstoren en verdraaien ook de ruimtetijd in hun omgeving en vertonen bovendien een “schijf” van materiaal rondom hun ‘evenaar’ – de zogenaamde accretieschijf. Nou, men had eigenlijk een donker en bolvormig zwart gat in gedachten met een heldere, meerkleurige accretieschijf er omheen. Toen men de berekeningen van Thorne invoerden in het systeem, kwam er iets heel anders uit. De schijf vormde namelijk een soort van ring of halo helemaal rondom de singulariteit. De betrokken filmproducers dachten een fout gemaakt te hebben, maar Thorne beseft dat deze onverwachte uitkomst het inherente gevolg moest zijn van zijn berekeningen. Schijnbaar worden accretieschijven ook sterk beïnvloed door het frame dragging effect van de singulariteit.

Het werk van Thorne heeft dus niet alleen geleid tot een realistische en adembenemende voorstelling van een zwart gat in een scifi-epos, maar heeft daadwerkelijk tot natuurkundige inzichten geleid betreffende dit mysterieuze en fascinerende fenomeen.

Bron: Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: