3 oktober 2023

De eerste foto van de aarde vanuit de ruimte, gemaakt op 24 oktober 1946

Credit: JHUAPL/US Navy.

Vandaag precies 68 jaar geleden werd de allereerste foto gemaakt van de aarde vanuit de ruimte. De foto werd op 24 oktober 1946 gemaakt, ver voor het tijdperk van de Apollo’s, Gemini’s, Mercury’s en zelfs de Spoetnik. Hé wacht eens even, hoe kan dat nou, de op 4 oktober 1957 gelanceerde Spoetnik was toch de eerste satelliet in de ruimte? Nou dat kan simpelweg doordat de Amerikanen gebruik maakten van een aangepaste Duitse V2 (‘Vergeltungswaffe 2′) raket, waarvan ze er een dozijn uit Duitsland hadden meegenomen naar de VS. Die V2’s werden gelanceerd vanaf de luchtmachtbasis White Sands Missile Range in New Mexico (VS). Op die bewuste 24e oktober 1946 werd zo’n V2 raket gelanceerd, nummer 13 om precies te zijn, met aan boord een 35 mm filmcamera, die om de 1,5 seconde een foto nam. Deze V2 #13  bereikt een hoogte van 104 km, nét boven de zogeheten Kármán-grens, waar de ruimte begint. De V2 stortte na de vlucht op aarde neer, maar de cassette met de film overleefde de crash en een van de gemaakte opnames is welke je hierboven ziet. Er werden later nog meer vluchten met de V2 gedaan en daarmee wist men zelfs deze allereerste panoramafoto van de aarde te maken, gemaakt vanaf 60 miles (=95 km) hoogte.

Credit: JHUAPL/US Navy

Ik dacht tot een kwartier geleden dat de eerste foto van de aarde vanuit de ruimte gemaakt was met de Amerikaanse Explorer 6, welke gelanceerd werd op 7 augustus 1959 en die een week later, op 14 augustus 1959 om precies te zijn, deze ultravage foto van de aarde maakte. Mmmmmm, dan deed die V2 met z’n 35 mm camera het toch een stuk beter. 😀 Hieronder een video over die allereerste opnames van de aarde vanuit de ruimte met de V2 raketten.

Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Ongelofelijk. Mooie beelden zeg. Het is jammer dat de 2e Wereld Oorlog zoveel leed heeft veroorzaakt, maar wat een vooruitgang is er toen geboekt in de wetenschap…

    • Tja, het lijkt wel alsof de ‘wetenschappelijke’ hersenen in zo’n situatie dan wat harder gaan werken. Of is het nou vergelijkbaar met de uitdrukking van een kat in het nauw…?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: