11 juni 2023

Gelukkige ster overleeft passage van zwart gat met weinig schade

Credit: from YouTube

Astronomen hebben gezien wat er gebeurd als een zwart gat een “hapje” van een ster neemt, terwijl de ster het kan navertellen. Veel mensen denken dat zwarte gaten regelmatig complete sterren opslokken, maar dat is niet altijd het geval. Soms weet de ster te ontsnappen en heeft het zwarte gat slechts een fractie van de massa weggerukt.

Zoiets is gebeurd bij een ster in een sterrenstelsel op een afstand van 650 miljoen lichtjaar. Hoewel sterrenkundigen de ster zelf niet hebben gezien, hebben ze wel de lichtflits opgevangen toen het zwarte gat aan het snacken was. Hiertoe heeft men gebruik gemaakt van een automatische volgtelescoop die de sterrenhemel afspeurt naar plotselinge lichtflitsen.

Toen op 25 januari 2014 de telescoop weer een lichtflits bespeurde, werd deze ASAS-SNae genoemd, omdat de betrokken sterrenkundigen dachten met een supernova van doen te hebben. Later bleek dat de waargenomen lichtflits erop wijst dat een zwart gat ongeveer een-duizendste zonnemassa’s heeft opgesnoept – vergelijkbaar met de massa van de planeet Jupiter. Sterrenkundigen denken dat een zware ster vlak langs een zwart gat moet zijn gescheerd.

Bron: Ohio State University

Share

Comments

  1. 🙂 Ben zojuist ook ontsnapt aan m’n zwart gat, zit nu lekker in de kroeg achter een biertje 🙂

  2. Wat was de afstand van het zwarte gat tot de ster? Hebben we het dan over een passage binnen de afstand Neptunus-Zon bijvoorbeeld?

    Wat gebeurt er met een ster als een zwart gat binnen de afstand Aarde-Zon passeert? En wat zou er met de aarde gebeuren op een bepaalde afstand van een dergelijke passage? (Dan heb ik het over een klein zwart gat van hooguit enkele zonemassa’s)

    Ik kan hier maar weinig over vinden op het www

  3. Martin Schoenmaker zegt

    Het zou dan ook gewoon kunnen dat ‘gewoon’ een planeet ter grote van Jupiter is opgeslokt. Zie ook deze Astroblog: https://www.astroblogs.nl/2014/10/23/het-superzware-zwarte-gat-de-melkweg-verorbert-planetoiden/

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: