Vanavond zal de planetoïde 2014 SC324, die naar schatting 60 meter in diameter is, de aarde passeren. Om 21.00 uur Nederlandse tijd is de dichtste nadering en de afstand bedraagt dan 565.000 km, dat is anderhalf keer de afstand tussen de aarde en de maan. 2014 SC324 werd op 30 september j.l. ontdekt met de Mt. Lemmon Survey hoog in de Catalina bergen in Tucson, Arizona. Hierboven een afbeelding met de baan van 2014 SC324. Met z’n omvang van 60 meter mag deze planetoïde flink groot worden genoemd, vergeleken met de kleinere exemplaren van enkele meters, die soms nog dichter bij de aarde komen of er zelfs tegenaan knallen. De baan van 2014 SC324 is precies bekend, dus geen enkele reden om in paniek te raken! Bron: Universe Today.
Ik vind het toch wel tamelijk zorgwekkend dat we zulke grote jongens pas zo kort van te voren ontdekken. Als er een keer eentje ons niet mist, maar gewoon zal raken, dan weten we dat dus maar zo’n week of drie van te voren…
groet,
Gert (Enceladus)
Ja, helemaal eens! Het is echt noodzaak dat we snel nadenken over de vraag wat we doen als we zo’n joekel ontdekken die wel precies onze kant uit komt. De meteoroïde die vorig jaar februari boven Tsjeljabinsk explodeerde was zo’n 17 meter in diameter, dus eentje van 60 meter kan nog veel meer schade veroorzaken. Hoe beter die survey’s worden des te duidelijker wordt dat we omringd worden door massa’s potentiële aardscheerders.