17 juni 2024

IC1396A: “I feel sorry for the Elephant”

Ik zit de hele tijd met het nummer “Living Doll” van Cliff Richard in mijn hoofd. En het gaat speciaal om de versie uit 1986 met de acteurs van de comedyserie “The Young Ones”. Het is allemaal de schuld van Arie én het heeft te maken met het object dat ik heb gefotografeerd:  IC1396A: De Olifantslurf nevel.

Komeet C2014 E2/Jacques en de Granaatster van Herschel.

De slurf bestaat uit een donkere globule met een kronkelende lichtgevende rand (IC1396A). Het is een concentratie van gas en stof. Het lichtgevende deel van de gaswolk komt van gas dat wordt geïoniseerd door de zeer hete en lichtsterke blauwe ster HD206267. Of beter gezegd: het is een drievoudige ster. Dit stersysteem zendt zeer veel licht uit in het ultraviolet en is verantwoordelijk voor het oplichten van het hele IC1396 nevelcomplex. Je ziet HD206267 op mijn foto een stukje rechts van de slurf.  De blauw-achtige ster is de helderste ster op de foto en geeft ruim tweeëntwintigduizend keer zoveel licht als onze zon!De nevel is in heftige beroering door de straling en sterwinden van de nieuwe sterren. Toch zien we in een mensenleven niet of nauwelijks wat veranderen. De afstanden en tijdschalen zijn dusdanig dat wij als eendagsvliegen het heelal aanschouwen.Dat is allemaal leuk en aardig, zul je zeggen, maar hoe zit het nou met die “Living Doll”?  Daarvoor moet je weten dat de nevel in het Engels de ‘Elephant Trunk Nebula’ wordt genoemd. Nu heeft het woord ’trunk’ een dubbele betekenis: het kan zowel in ‘koffer’ en ‘slurf’ vertaald worden. Toen Arie een <a title=”De “Olifantenslurfnevel” in Cepheus” href=”http://www.astroblogs.nl/2011/05/29/de-olifantenslurfnevel-in-cepheus/”>foto André van der Hoeven publiceerde vertaalde hij de naam van de nevel abusievelijk in ‘Olifantenkoffernevel’. Ik vond dat toen erg grappig, want ik was bekend met de dubbele betekenis van het woord ’trunk, omdat The Young Ones er in Living Doll een leuke woordgrap over maakten. Ik geef een stukje songtekst:Cliff Richard zingt:I’m gonna lock her up in a trunk So no big hunk can steal her away from meWaarop de Young Ones zeggen:– I still think locking girls up in a trunk is politically unsound. – It’s only a song, Rick. – Well, I feel sorry for the elephant!Kijk hier voor het hele nummer, dat wekenlang de hitlijsten heeft aangevoerd en elke keer in TopPop was te zien.  Let op, de humor is niet overal zo fijnbesnaard he…Technische gegevens van de foto:Telescoop: 10cm Televue Genesis (sdf) refractor F/5,6 Montering: Gemini41 Camera: ATIK383L, gekoeld naar -20 graden Celcius SX usb Filterwiel met Astrodon H-Alpha (5nm) + RGB-filters Belichtingstijden:  H-Alpha: 7x900s; R:3x300s;G3x300s;B7x300s. Alles op bin1. B met extra MinusViolet-filter Gevolgd met volgkijker, DMK21AU04 Astrocamera en minilaptop met PHD. Calibratie (darks,bias, geen flats), stacking, stretch, noisereduction, etc met PixInsight 1.8 Het blauwe kanaal gaf veel problemen. De camera had een storing (een soort blooming) nadat hij (door krimp bij afkoelen) uit de telescoop op de grond was gevallen! De kleur van de nevel is sowieso problematisch: het was zowat kleurloos terwijl ik een donkerrode kleur verwachtte. Paulus B.

Share

Comments

 1. Hé, kijk nou eens, de Olifantenkoffernevel. Die hebben we lang niet gezien op de Astroblogs. 😀

 2. Jan Brandt zegt

  “The young ones” NIET fijnbesnaard??? Eh…heb ik “iets” gemist dan..gna..gna?!!
  en nu wil ik mijn “lust” voor hoogstaande cultuur (??) botvieren…zucht…doet de link het niet…aaarrgghhh dringend behoefte aan “some mindless violence”..hihi!!!

 3. Bedankt, nooit geweten waarom Neil dat zei!

  • Enceladus zegt

   Ha ha, dat is grappig: ik ging dit stuk gauw lezen omdat ik automatisch dacht dat het om een uitspraak van Armstrong zou gaan. 🙂

   groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*