9 december 2023

Weer zo’n onzinverhaal: dat de NASA in december 3 á 6 dagen totale duisternis voorspelt


We worden regelmatig geplaagd met de grootst mogelijke onzin en het verhaal dat de NASA bevestigd heeft dat we in december 3 tot 6 dagen in totale duisternis zullen verkeren is het meest recente voorbeeld daarvan. In de periode van dinsdag 16 december tot maandag 22 december zou door een grote zonnestorm 90% van het zonlicht geblokkeerd worden en dat zou wereldwijd voor die duisternis zorgen. Niemand minder dan NASA-baas Charles Bolden zou dit bevestigd hebben, aldus de bron van het verhaal, dit YouTube filmpje – ‘woehaha, het staat op YouTube, nee dan moet het wel waar zijn’. Nou mensen, jullie snappen vermoedelijk wel dat dit verhaal rechtstreeks de vuilnisbak in kan, ten eerste omdat Charles Bolden of wie dan ook van de NASA dit nooit heeft gezegd, ten tweede omdat het moment van zonnestormen niet voorspeld kan worden – ook al doen sterrenkundigen daar hard hun best voor – en ten derde omdat zonnestormen helemaal geen zonlicht kunnen blokkeren, hooguit veroorzaken ze in het beste geval voor mooi noorderlicht en in het slechtste geval voor uitval van energiecentrales en satellieten en storingen in het communicatieverkeer. Kortom, de doemverhalen zoals op Worldunity kloppen voor geen meter, we krijgen in december hooguit de donkere dagen voor Kerst zoals we die ieder jaar hebben. Eh… je vraagt je wellicht af waarom ik er aandacht aan besteed en of ik het misschien niet beter kan negeren? Ja dat zou kunnen, maar met regelmaat steken die verhalen de kop op (bovenstaande hoax hoorde ik via m’n oudste dochter) en omdat ze via de sociale media wijd verspreid worden vind ik het nodig daar iets aan te doen en te melden dat het onzin is. Waarvan akte!

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Ach, laat al die mensen die dergelijke onzin wensen te geloven in december maar een week in bed blijven, dat scheelt vast een enorm aantal ongelukken op de weg. 😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. ik vind het goed dat je hier een reactie op geeft, het bevestigt maar weer hoeveel SCAM verspreid word.

  en dan is dit voor ons herkenbaar , maar voor een leek ziet dit als een komende ramp en kan per individu een doorslag geven wat voorkomen had kunnen worden….

 3. Jammer ik zou t wel vet vinden

 4. Ik denk dat het dan na 2 dagen over de hele Aarde waar neerslag valt,.. valt als sneeuw ^^
  Jippie…. johojoho

 5. Enceladus zegt

  Zo’n 30 jaar geleden werden we al bang gemaakt voor de ‘nucleaire winter’ en als ik dit soort onzin lees, dan lijkt het erop dat sommige mensen gewoon bang willen worden gemaakt. Desnoods met faliekante onzin…

  groet,
  Gert (Enceladus)

  PS: Voor de goede orde: die nucleaire winter was natuurlijk geen onzin, maar was en is (helaas) een reële mogelijkheid.

 6. Het kan het is niet zo dat ze zeggen dat de aarde vergaat . Ja dan is het onzin ja . Maar is is nog all best realistisch dit ik ben ook niet bang of iets ik zou het wel vet vinden . 3 dagen lang in het donker :p maar we zullen zien of het echt is of niet

 7. Tja over doemverhalen dat de Aarde vergaat,, … Wat wij met de Aarde doen , hoe we er mee omgaan daar word in die omgeving niet over gerept, het komt altijd van hogere hemelen wederom verzonnen door mensDOM…

  En met het klimaat ,… als het eenmaal uit balans is , gaat het als een niet te stoppen stoomtrein verder uit balans geraken …

  De Aarde zal zeker niet vergaan.. maar het klimaat zal alle grenzen verleggen in het extremen van het weer. verwachting is dat de zeespiegel zal stijgen binnen 20 jaar met 2 meter en daar stopt het dus niet, want de zee zal nog verder stijgen… Nederland zal er dan niet meer zijn.

  Dan kan men NU wel zeggen het roer moet om, maar dat had 20 jaar geleden al gemoeten, Dus de prijs word onbetaalbaar hoger voor de getroffen landen …. en Rusland lacht er om, want qua macht zal het daar naar toe verschuiven.

  • Enceladus zegt

   Waarom zou Nederland er dan niet meer zijn? Kwestie van zeer zware kustverdediging aanleggen in de vorm van een buitengaatse dijk van 20 meter hoog. Betonelementen (of misschien zelfs wel kunststof elementen) gevuld met… water! Bestaan al allerlei plannen voor.

   De grootste technisch uitdaging worden de sluizen voor de zeescheepsvaart. Maar misschien moeten we wel over naar buitengaatse havens en een ander transportsysteem landinwaarts. Verder zal het water van de rivieren terecht komen in een zeer brede ‘binnenzee’ (= het stukje Noordzee tussen de kust en hier voorgenoemde kustverdediging) en zal er continu water weggepompt moeten worden.

   Nederland opgeven doen we natuurlijk niet. Het wordt een mooie technologische uitdaging. Hadden we maar een regering die écht vooruitkijkt en hadden we maar een volk dat zich met belangrijker zaken bezighoudt dan Zwarte Piet….

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • idd sprookjes in de wereld sturen om maar niet het echte probleem aan te pakken .ik vrees dat mijn generatie het hoogtepunt van ons samenleving maar ook het laagste zal meemaken .

 8. Ik las het gisteren ook al op een andere site. Bij de titel moest ik al een beetje lachen, maar toen ik las dat er geen licht op de aarde zou vallen door het ‘afval’ van een zonnestorm moest ik harder lachen.

 9. Het zou me niks verbazen als het verhaal deels klopt : op de Noordpool, in de winternacht. 😀
  Hoe hoger de breedtegraad, des te meer dagen het zal betreffen, niet vanwege een of andere zonnestorm, maar gewoon omdat de rest van de aarde het zonlicht blokkeert. 🙂

  Groet, Paul

  En dat er tegen die tijd maar heel veel sneeuw mag (vallen buiten de wegen).

 10. Precies Gert, het is buitengewoon triest dat gezeur over Zwarte Piet. Het volk zou zich eens met hoofdzaken i.p.v. bijzaken moeten bezighouden.

  De regering kijkt echt wel jaren vooruit hoor 😉
  Het is alleen zo’n oponthoud als de partijgenoten het niet met elkaar eens zijn. Rapporten waar jarenlang nauwkeurig onderzoek aan vooraf is gegaan geven objectieve uitkomsten (voor de toekomst), maar maatregelen nemen is een ander verhaal.

  Of de toekomst ons echt wat waard is? Misschien zijn we gewoon een hypocriet volkje als het erop aankomt?

  (Dat opnieuw inloggen iedere keer…zucht, poging 6 om m’n reactie te plaatsen)

  • Totaal offtopic, maar de media, en ook vooral de onkundige rechter, zou zich eens bezig moeten houden met het daadwerkelijke verhaal van sinterklaas en zwarte piet in plaats van een enkele zeurpiet onze hele nederlandsche traditie te laten vergallen! 🙂
   http://i3.minus.com/i9xEVzAfhjTIz.jpg

   Nederland wil geen gekleurde nep piet, maar de echte zwarte piet!

   Kabam! En nou de zeurpieten weer! 🙂

 11. Ary heeft gelijk zegt

  Onzin is een stopwoord geworden voor iedereen. Wat een mens niet begrijpt of wil begrijpen of wil geloven omdat hij of zij VET van WIJSHEID is zegt men ONZIN. Niet alles is onzin en schreeuw het niet te snel. Een man trouwde met een vrouw en gaf zijn ja woord. een ander zij kan het zijn dat je ooit een scheiding tegen komt de getrouwde man zij Onzin. 5 jaar later ging zijn vrouw met een ander vandoor. Wilders schreeuwde aantal jaar geleden over extreme Moslims iedereen schreeuwde ONZIN in 2014 kwam de waarheid boven water. Mens neem gevallen wel serieus al heb je er geen kaas van gegeten en zorg voor een gezamelijk oplossing in plaats van dingen geheim te houden en geheimzinnig over te doen. Overheid kan wel schreeuwen? we kunnen niet iedereen helpen. Maar iedereen kan wel de overheid helpen. Dus als het waar kan zijn dat we 6 dagen met 10% zonlicht te maken hebben, dan is de vraag hoeveel graden zal het op aarde zijn. Wat kan ons beschermen en waar moeten we rekening mee houden, dat is veel belangrijker dan alleen ONZIN te schreeuwen. Wie garandeerd mij dan meneer ONZIN wijsheid genoeg te hebben om zijn waarheid te onderbouwen??
  HELP ELKAAR MET MEER KENNIS EN HULPMIDDELEN INPLAATS VAN ONZIN TE SCHREEUWEN!!!

  • Enceladus zegt

   Citaat:
   “INPLAATS VAN ONZIN TE SCHREEUWEN!!!”

   In mijn beleving ben jij de enige die hier schreeuwt…

   groet,
   Gert (Enceladus)

   PS: Het inlog-systeem is nu helemaal op tilt geslagen…. Arie, kun je hier s.v.p. met spoed naar kijken?

   • Gert, welke problemen ervaar je dan met het inloggen? Ik heb net de gehele cache geleegd, hoop dat dat helpt. Aan de inlog-plugin (“login with Ajax” geheten) heb ik niets veranderd, dus dat kan de oorzaak niet zijn. Hebben meer mensen last van inloggen? Ik log trouwens nooit in, mijn cookies staan zo in gesteld dat ik altijd ingelogd blijf.

    • Ik had het ook, wilde posten kreeg ik de melding dat ik niet ingelogt was, iets van de spam pluging ofso. Mijn comment was daarmee ook weg terwijl die met volgende pogingen, die overigens ook niet lukte, wel bleef staan als ik terug ging in de browser. Inloggen ging wel, maar met het posten kreeg ik steeds die spam oid foutmelding en was ik weer uitgelogt.
     Even 20 minuutjes gewacht tot nu en opnieuw ingelogt en posten gaat wel weer goed.

    • Enceladus zegt

     Arie, wat er gebeurde (nu gaat het wel goed) was dat ik mijn gebruikersnaam en wachtwoord invulde, het vakje bij ‘blijg ingelogd’ aanvinkte en dat ik daarna ‘groen’ kreeg en er gemeld werd dat ik werd doorgestuurd. Als ik vervolgens ergens op wilde reageren, bleken al mijn gegevens weer verdwenen en kon ik dus alleen nog maar reageren door ter plekke onder een bericht gegevens in te vullen. Je avatar onbreekt dan echter wel. En in mijn geval heb ik dan ook geen moderatorrechten. Ik weet in ieder geval van Monqiue dat zij al langer met hetzelfde probleem kampt.

     groet,
     Gert (Enceladus)

 12. Ary, volgens mij wordt in de blog niet alleen gezegd dát het verhaal onzin is, maar worden ook drie redenen genoemd wáárom het onzin is, namelijk: “dat Charles Bolden of wie dan ook van de NASA dit nooit heeft gezegd (een duidelijke link voor die stelling ontbreekt), dat het moment van zonnestormen niet voorspeld kan worden en dat zonnestormen helemaal geen zonlicht kunnen blokkeren, hooguit veroorzaken ze in het beste geval voor mooi noorderlicht en in het slechtste geval voor uitval van energiecentrales en satellieten en storingen in het communicatieverkeer”. Heb je daar overheen gelezen Ary, of wil je het niet lezen?

 13. #@%@$ heel me reactie kwijt omdat ik opeens niet ingelogt was 🙁 Nu verkort nogmaals..

  Het uitblijven van een link waarin charles bolden dit gezegt zou hebben is mijn inziens net zo goed bewijs dat hij het ook niet gezegt heeft, anders zou het tegenwoordig wel op internet gestaan hebben gezien het nieuws en de impact ervan op de aarde. Het is geen 100% natuurlijk, maar gezien deze onzin is het genoeg voor mij. 🙂

  De maker van het youtubefilmpje, i am heaven, heeft een vervolgfilmpje op youtube geplaats om zijn claim bij te zetten. Hierin is charles bolden te zien die het alleen maar heeft over hoe je je kan voorbereiden voor het geval er een calamiteit plaats vindt. Er wordt nergens iets over een zonnevlam en verduistering van de aarde gezegt. Puur sensatie en eigenlijk zonde van de tijd om aan deze onzin aandacht te besteden.

 14. Ik heb iets aangepast aan een security plugin, ik hoop dat daardoor de problemen verholpen zijn. Rudiev, ik weet dat als je reacties stuurt met veel links erin dat dan het spamfilter wakke wordt en in actie komt. Dat soort reacties komen in een vergaarbak terecht, waar ik ze dan weer uit red.

 15. @edu
  Nee denk het niet, want dat was ook al zo in zijn jongere jaren als ik de foto’s bekijk.
  http://images.lmgtfy.com/?q=Charles+Bolden+

  @Arie
  Ja de spamfilter ken ik ook en het wachten op moderatie 🙂 Maar die gaat pas in werking bij meer dan één link voor zover mij is opgevallen. Ik had eigenlijk de foutmelding even moeten kopieren, maar ok het werkt allang weer.

 16. Wat een verschrikkelijke onzin, ieder mens wat een opleiding hoger dan de basisschool heeft doorlopen, kan nagaan dat dit nooit kan.
  Wel vind ik het makkelijk om hiermee de “nieuwssites” te quantificeren, m.a.w. elke site die dit “nieuws” brengt of napraat word verbannen uit mijn internet escapades.

  • Je kan er op twee manieren mee om gaan. Je kan het nieuws kritiekloos overnemen en na-papagaaien, je kan het ook inhoudelijk fileren en naar het rijk der fabelen verwijzen. Wij hebben dat laatste gedaan.

 17. Anaclara zegt

  30 uur tot 3 dagen duisternis lees je overigens in veel verhalen terug die gaan over de ompoling (elektromagnetisch en vervolgens fysiek) van de aarde, ik denk dat je wetenschappelijke gegevens moet combineren met oeroude kennis van volkeren die de vorige ‘ramp’ nog in hun mondelinge overleveringen levend gehouden hebben, ze zijn echt niet dom, ook al denken wij westerlingen dat vaak (hoe arrogant trouwens). Je moet niet alleen je hoofd maar ook en juist je hart openzetten want anders werkt je kosmische antenne gewoon niet!! Het is net zoals met het weer, je kunt wel degelijk leren om dit aan te voelen. Alleen hebben wij stupide westerlingen dat naar het rijk der fabelen verwezen. Wat een gemis!!

  • Stoerecurry zegt

   Net zo als de verhalen van Jesus of Mohammed, die zijn ook erg accuraat doorvertelt en gedocumenteerd. Nee mijn kosmische antenne zegt dat dit niet de goede koers is voor de hedendaagse wetenschap.

   • Anaclara zegt

    Wat is voor jou de goede koers voor de hedendaagse wetenschap? En hoe accuraat is de hedendaagse wetenschap eigenlijk…?

    • Stoerecurry zegt

     Dat is niet erg moeilijk, de verzonnen verhalen over wat de NASA zogenaamd zou hebben gezegd vallen hier niet onder. Verder is alles mogelijk en sta ik voor alle theorieen open mits beargumenteerd met valide argumenten (daar vallen kosmische antenne’s niet onder).

 18. Anaclara zegt

  Dus.. denken met je hoofd (verstand, ratio) en je hart (gevoel, aanvoelen) – of zo je wilt: onderbuikgevoel, intuitie, bewustzijn, you name it – erbuiten laten? Geen idee of je dat bedoelt, maar die onnatuurlijke scheiding tussen ratio en gevoel is in mijn optiek nu juist hetgene waar we van op een dwaalspoor geraken. Ook en juist in de wetenschap. Want de manier waarop we kijken, bepaalt wat we (kunnen) zien, dat heeft zelfs de kwantumwetenschap al een tijd geleden aangetoond. Alleen duurt het ff voordat de hedendaagse wetenschap aan nieuwe ideeën kan wennen 😉 terwijl die heel vruchtbaar kunnen zijn!

 19. @Stoerecurry: ??? Ik zei niet of-of, maar en-en. Hoofd en hart, oftewel lichaam en geest, horen bij elkaar, als je ze los van elkaar ziet en behandelt, krijg je zielloze (of zo je wilt: ethiekloze) wetenschap danwel religieuze bijgelovigheid. Lijkt me niet wenselijk.

  Einstein kreeg zijn creatieve ingevingen niet wetenschappelijk. Veel genieën ook niet. Wat uitgroeit tot wetenschap begint maar al te vaak met een idee, een ingeving, visioen, wat dan ook. Dát bedoel ik met: de twee hebben elkaar nodig. Of kunnen elkaar in ieder geval bestuiven.

  @Olaf: humor! 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d