21 juni 2024

Polen sluit zich aan bij de Europese Zuidelijke Sterrenwacht

Credit: ESO

Vandaag heeft professor Lena Kolarska-Bobi?ska, de Poolse minister van Wetenschap en Hoger Onderwijs, een overeenkomst getekend die ertoe zal leiden dat Polen toetreedt tot de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) – het meest productieve observatorium op aarde. ESO verheugt zich erop Polen, na de komende ratificatie van het toetredingsverdrag, als lidstaat te mogen verwelkomen.

Het toetredingsverdrag van Polen werd vandaag in de Poolse hoofdstad Warschau, in aanwezigheid van hoge functionarissen uit Polen en van ESO, ondertekend door minister Kolarska-Bobinska en ESO’s directeur-generaal Tim de Zeeuw. Omdat het om een internationaal verdrag gaat, moet de overeenkomst nu ter ratificatie worden voorgelegd aan het Poolse parlement [1]Na de ratificatie van het Poolse ESO-lidmaatschap zijn de volgende staten aangesloten bij ESO: België, Brazilië (in afwachting van ratificatie), Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, … Lees verder. Tijdens een buitengewone vergadering op 8 oktober 2014 werd de overeenkomst al unaniem goedgekeurd door de ESO Raad.’We zijn erg enthousiast dat ons lidmaatschap van ESO aan de horizon gloort,’ aldus minister Kolarska-Bobinska. ‘Dit opent vele nieuwe perspectieven voor ons, en zal de Poolse industrie, wetenschap en technologie versterken. Het zal het begin zijn van een fantastische samenwerking binnen de Europese astronomie en zal ook onze banden versterken met Chili, met wie wij al intensief samenwerken, bijvoorbeeld in de mijnbouw – een ander terrein waar de Chileense natuurlijke omstandigheden uitstekend zijn.‘De band tussen ESO en Polen reikt verder dan hun astronomische gemeenschappen. Zo was Warschau gastheer van de meest recente ESO Industry Day in januari 2013. Deze gebeurtenis gaf ESO de kans om de Poolse industrie te informeren over de huidige faciliteiten van ESO en haar plannen voor de toekomst, met inbegrip van de bouw van deEuropean Extremely Large Telescope (E-ELT).’We kijken ernaar uit om Polen als lid van onze organisatie te hebben‘, zegt ESO’s directeur-generaal Tim de Zeeuw.’Polen voegt een sterke astronomische gemeenschap toe, die de expertise in de ESO-lidstaten zal versterken, bijvoorbeeld op het gebied van de tijdreeks-astronomie. Polen zal toegang krijgen tot enkele van de beste telescopen en observatoria ter wereld, waaronder de Very Large Telescope op Paranal, ALMA op Chajnantor en, in het komende decennium, ook de Extremely Large Telescope op Armazones, wat een enorme stap voorwaarts zal zijn. Polen kan nu bij de bouwinspanning van de E-ELT worden betrokken.‘Polen, het thuisland van Nicolaus Copernicus, de astronoom die opperde dat de zon en niet de aarde in het middelpunt van het zonnestelsel staat, heeft een rijke astronomische traditie die zich tot in het heden uitstrekt. ‘Poolse astronomen hebben sterk bijgedragen aan het astronomische onderzoek van de afgelopen jaren, en met onze toetreding tot ESO zal dit alleen maar blijven toenemen‘, aldus minister Kolarska-Bobinska. Bron: ESO.

Voetnoten

Voetnoten
1 Na de ratificatie van het Poolse ESO-lidmaatschap zijn de volgende staten aangesloten bij ESO: België, Brazilië (in afwachting van ratificatie), Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, de Tsjechische Republiek, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.
Share

Speak Your Mind

*