25 februari 2024

Antares raket met ISS voorraden geëxplodeerd

Een onbemande Antares raket, met aan boord een Cygnus vrachtschip vol voorraden voor het internationale ruimtestation ISS en een aantal mini satellieten, is dinsdagavond Nederlandse tijd geëxplodeerd op het lanceerplatform van NASA’s Wallops-lanceerbasis in Virginia, enkele seconden na de lancering.
Bij de explosie is veel materiële schade aangericht, maar er zijn volgens NASA geen doden of gewonden gevallen. Het ging om de derde lancering van een Cygnus vrachtschip door het commerciële ruimtevaartbedrijf Orbital Sciences Corp., tevens bouwer van de Antares-raket. De oorzaak van de explosie is nog onbekend. De ISS bemanning loopt overigens geen gevaar; er zijn voldoende voorraden aan boord.

Volgens de NASA had Cygnus geen noodzakelijke levensmiddelen voor de bemanning van het ISS aan boord. “De bemanning is niet in gevaar”, zei NASA-topmanager William Gerstenmaier op een persconferentie ruim drie uur na het ongeval. In het ISS zitten momenteel drie Russen, twee Amerikanen en een Duitser. Binnenkort staat er een Russische bevoorradingsmissie op het programma, in december een van een ander Amerikaans privaat ruimtevaartuig, Dragon.

Nieuwsblad
Astronieuws

Share

Comments

 1. Wow, dat was een daverende explosie. Nou nog kijken wat de oorzaak is van de explosie.

  • Zeg dat wel. Je zal daar maar staan als pers met je cameraatje. Ik denk dat je hartslag naar 160 gaat bij het zien van de explosie 😛

   • Enceladus zegt

    Ach, nu snapt iedereen meteen ook weer dat het niet bepaald overdreven was dat men daags tevoren de lancering afbrak wegens een zeilboot voor de kust.

    groet,
    Gert (Enceladus)

    PS: Het gaat helaas wéér mis met inloggen…

 2. Dure vuurpijl van 200 miljoen plus 2 ton aan gewicht van bevoorrading en experimenten.

  Zo’n raketje blijkt dus nog wel rocketscience..

 3. Naast het Chinese vuurwerk blijkt nu ook het Amerikaans vuurwerk niet veilig te zijn.
  Zou daar ook op de verpakking staan “NIET IN DE HAND (te) HOUDEN” 🙂

  • Komt toch dichter bij China vandaan dan ik dacht 🙂
   http://nos.nl/artikel/715648-ontplofte-raket-had-sovjetmotor.html

   • “Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de AJ-26-motor van de raket, een apparaat van Sovjet-makelij van zo’n veertig jaar oud. Eenzelfde model ontplofte tijdens een test in mei, maar de NASA waarschuwt voor overhaaste conclusies.” (Citaat uit link)

    – Tsjongejongejonge, maar de toon is alvast gezet (stelletje lollebroeken) 😀

    Vervolg citaat link:
    “Groter stuwvermogen
    De krachtige AJ-26-motor werd ooit ontworpen voor het maanprogramma van de Russen, maar werd niet gebruikt toen de Amerikanen de Sovjets versloegen in de race naar de maan. In de jaren negentig werden de motoren aangepast voor de commerciële ruimtevaart.

    Topman Elon Musk van Orbital Sciences-concurrent SpaceX noemde de motoren twee jaar geleden “een slechte grap”. “Ze gebruiken letterlijk motoren die in de jaren zestig zijn gebouwd en vervolgens vijftig jaar ergens in Siberië werden weggestouwd.”

    – Komen ze nou mee.

    • Zijn toch niet per ongeluk de zelfde motoren dan die gebruikt werden dan bij de N1 “maanraketten”?
     Want dan is het inderdaad een (heel) slechte grap en is het vragen om problemen.
     https://www.astroblogs.nl/2013/10/19/n1-de-russische-maanraket/

     • Mardi, het lijkt mij belangrijk dat men eerst goed uitzoekt waardoor het fout ging. Een trouwe Amerikaanse reageerder op mijn YT kanaal schreef het volgende:

      Many years ago, I was a Quality Assurance specialist for the US Dept of Defense,in Contract Management. I worked the end of the line where Pratt&Whitney F100 turbofan military engines were delivered for government acceptance (Me, I signed DD250 for government payment for completed engine). When I left in 1996, I saw a disturbing trend toward the negative.

      en

      The N1 rocket that used the AJ-26 was considered a failure. Mainly because getting 30 engines to work on cue and perfectly simply didn’t happen. The engine has been lauded for advanced features. Whether Mr Musk is objective on the issue of the engine, I’m not sure.
      I hope their are the genuine people involved who live and breathe this stuff. Passion over business!

      Tja, als je dat leest zou je haast denken dat er op zich niks mis met de technologie was. Het werkte alleen niet, dikke pech.
      De reactie in het artikel van Elon Musk is misschien wat overdreven 😉
      Ik denk dat het verstandig is om het definitieve onderzoek af te wachten.

 4. Tijdje terug ging de lancering van een europese satelliet niet goed, deze kwam in een verkeerde baan. Nu ontploft er zelfs een complete raket. Zou er russische sabotage in het spel kunnen zijn door het hele oekraine gebeuren? Misschien ver gezocht voor sommige, maar er gaat opeens wel veel fout.

 5. Avatar foto Enceladus zegt

  Nog meer slecht nieuws voor de private ruimtevaartsector: http://www.nu.nl/buitenland/3917702/ruimtevliegtuig-van-virgin-galactic-neergestort.html

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Wat een strop zeg. Dan kunnen de mensen die zich voor 200 duizend dollar hadden ingeschreven een ander reisje gaan uitzoeken. Jammer 🙁

 6. Het is een echte rampweek voor de ruimtevaart. Ik heb net een bericht geplaatst over dit ongeluk, grotendeels gebaseerd op het NU.nl verhaal.

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Ja, het is inderdaad wel een rampweek, maar we gaan die week morgenavond toch proberen een beetje positief af te sluiten!

   groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*