9 december 2024

Op jacht naar radio exoplaneten

Credit: NASA, ESA & John T. Clarke (Univ. of Michigan)

Er zijn op dit moment 1849 bevestigde exoplaneten – ja ja, we naderen snel de 2.000 stuks [1]ongelofelijk eigenlijk, de grens van 1000 exoplaneten werd nog maar een jaar geleden overschreden en nu al weer bijna 2000! – en die zijn allemaal gedetecteerd via enkele bekende methoden, zoals de transitiemethode (als een exoplaneet vanaf de aarde gezien voor z’n ster langs schuift en het licht van de ster iets minder wordt) en de ‘wiebelmethode’ (als de ster ietsje wiebelt door de aantrekking van een zware nabije exoplaneet). Als het aan Tara Murphy (Universiteit van Sidney in Australië) en haar collegae ligt komt daar een nieuwe methode bij: het detecteren van uitbarstingen in het radiogebied van het spectrum – de zogeheten ‘cyclotron maser emission’, veroorzaakt door sterke magneetvelden rondom exoplaneten. Dát planeten van die uitbarstingen hebben weten we dankzij Jupiter, daar is jaren geleden al radiostraling van gedetecteerd, veroorzaakt door het sterke magnetische veld, toen rondom de noordpool aurora te zien was (zie afbeelding hierboven). Bij Jupiter speelt vooral de stand van de maan Io een rol bij het genereren van die radio-uitbarstingen. Murphy en haar team hebben al waarnemingen gedaan aan 17 bekende exoplaneten aan de zuidelijke sterrenhemel en wel met de Murchison Widefield Array (MWA, afbeelding hieronder) in Austrië, maar dat heeft nog geen detectie van radio uitbarstingen opgeleverd.

Murchison Widefield Array Telescope MWA credits; wikipedia

Het niet zien van enige radio-uitbarsting (Engels: ‘radio flare’) bij de 17 exoplaneten heeft geleid tot limieten aan de sterkte van het magnetische veld dat de exoplaneten moeten hebben om vanaf de aarde te kunnen worden gezien. De MWA-groep keek naar de exoplaneten bij een frequentie van 151 MHz en ze denken door deze frequentie te verlagen naar 90 MHZ er meer kans is op detectie van radio-uitbarstingen. Ter vergelijking: de uitbarstingen bij Jupiter waren in het 3-40 MHz bereik. Ook denken ze dat radio-telescopen, zoals die van LOFAR, ook in staat zijn om deze radio exoplaneten waar te nemen. Bron: Astrobites.

Voetnoten

Voetnoten
1 ongelofelijk eigenlijk, de grens van 1000 exoplaneten werd nog maar een jaar geleden overschreden en nu al weer bijna 2000!
Share

Speak Your Mind

*