17 juni 2024

De plek op komeet 67P waar Philae 12 november gaat landen heet… Agilkia

Philae_s_landing_site_30_October_2014

Agilkia, op 30 oktober j.l. gefotografeerd door Rosetta

Vaarwel ‘J’, hallo Agilkia‘. Met die korte boodschap maakte de Europese ruimtevaartorganisatie vandaag bekend dat de plek op komeet 67P/Churyumov

Share

Comments

 1. Dus de naam die ik had ingezonden is het niet geworden! (snik) 🙁
  Ik had Chunk67 (Chu, de eerste 3 letters van Churyumov en de letters nk van de naam GerasimeNKo)
  Chunk = brok, massa, blok, stuk, klomp etc

  Chunk67 of Agilkia….hmm… wat zou ik beter kunnen onthouden
  Smiley

 2. Ja, snif snif, mijn inzending is het ook niet geworden. Ik had ‘destination’ als naam bedacht.

 3. Co van Driel zegt

  Ik had de naam Dieuwertje bedacht. O nee, zo heet het door mij geadopteerde kratertje op Mars.

 4. Martin Schoenmaker zegt

  Ik had Agilkia ingezonden…

  Volgens mij klopt de tekst van deze blog echter niet (of het is de reden waarom mijn inzending niet gekozen is…)

  Philae is namelijk de naam van een eiland in de Nijl. Dit eiland was de oorspronkelijke plaats van een tempel gewijd aan de vruchtbaarheidsgodin Isis. Een van de bouwwerken van dit tempelcomplex was een obelisk die enorm geholpen heeft bij het ontcijferen van de teksten op de Rosetta-stone. Dit was de reden waarom de lander van Rosetta de naam Philae kreeg. (aldus de Rosetta blog over de naamgeving van de lander)

  Dan volgt even een copy-paste van Wikipedia: “Het complex op het voormalige eiland Philae heeft grote bekendheid gekregen doordat het helemaal in stukken is gesneden en iets verderop is geplaatst op het hoger gelegen eiland Agilkia. De tempel stond al sinds de bouw van de dam in het begin van de twintigste eeuw gedeeltelijk onder water, maar dreigde helemaal in het water te verdwijnen bij de aanleg van de Aswandam. Door UNESCO werd hij van de ondergang gered en nu staat het complex op de werelderfgoedlijst.”

  Juist vanwege die verplaatsing vond ik Agilkia een mooie naam voor de landingsplaats en de toekomstige permanente vestigingsplaats van Philae.

Speak Your Mind

*