10 december 2023

Een foto van de zon ’s nachts gemaakt, dwars door de aarde heen

Credit: Kamiokande

Hierboven zie je de zon, een foto gemaakt met de Japanse Super-kamiokande neutrino detector. Het is een bijzondere foto, want de foto is ’s nachts gemaakt, terwijl de zon ver onder de horizon stond. Sterker nog, de zon stond zo’n beetje aan de andere kant van de aarde, dus er zat een complete planeet als ‘filter’ tussen de supergevoelige neutrino detectoren en de zon. 😯 Die neutrino’s ontstaan in het centrum van de zon, waar door de proton-protoncyclus (zie het schema hieronder) van vier protonen helium ontstaat plus een elektron neutrino. De fotonen die daarbij ontstaan kunnen er wel honderdduizend jaar over doen om de rand van de zon te bereiken en daarna de aarde, de neutrino’s laten zich nergens door hinderen en die bereiken binnen acht minuten de aarde, waar ze dwars doorheen vliegen, tot een zeer miniem gedeelte ervan de detectoren van de Super-Kamiokande raakt.

Bron: deze tweet:

Share

Comments

 1. mw.A.J.Blaauw zegt

  Dit kan niet, waarom niet ? Omdat de aarde HOL is, wat de foto dus registreert is de ZON van de BINNEN-AARDE. De aardkorst is ongeveer 700 mijl dik, en jullie hebben de ZON van de HOLLE AARDE gefotografeerd en gedacht dat je ONZE ZICHTBARE ZON fotografeerde. Dit is al reeds LANG bewezen, het moet dus maar eens afgelopen zijn met al die leugens…wordt tijd onderhand met al dat gelieg !

 2. Het gaat hier om gemeten neutrino’s die van de Zon komen , dat heeft niets met de actieve kern van onze Aarde te maken

 3. Binnen-Aarde? Ik denk dat Blaauw teveel Lord of the Rings heeft gelezen.

 4. Theodoor in 2D zegt

  De aarde is ook plat, 2 dimentionaal.
  Dat wij alles d3 zien en merken, komt door dat het licht afbuigt o.a. tegen andere platte universa, die ons zeer nauwsluitend omringen.

  • Enceladus zegt

   Graag bewijzen voor deze bewering. Dit is een website gebaseerd op wetenschap, niet op fantasie.
   Dat wil niet zeggen dat fantasie niet leuk is, maar dan moet je het wel als dusdanig aanmerken.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Ik vermoed dat het over het holografisch universum gaat wat in principe een 3d projectie van een 2d informatie oppervlak is.
    http://www.fromquarkstoquasars.com/the-holographc-universe-principle-what-is-what-should-never-be/
    Een van de bekendste onderzoeker hierin is Craig Hogan van fermilabs:

    In his mind, this finding (the noise) suggests that the entirety of the universe is merely the 3D projection of information found on a 2 dimensional information structure (you can liken it to that of a CD). Said structure is located at the very “edge” of the universe and the projection occurs when light bounces off from it, causing the light to scatter throughout the universe. His conclusion is somewhat vindicated by some of the observations we’ve made about the manner in which black holes behave, along with the Hawking radiation that continues to leak from them over time.

    Toevoeging: alhoewel dit niet precies overeenkomt met wat theo stelt.

    • Enceladus zegt

     Ons universum kent toch 4 dimensies (met tijd als vierde dimensie). Dan zou het toch gaan om een 4D projectie op een 3D oppervlak?

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Dat zijn Einstein’s 4 dimensies. Het holografisch universum principe is weer een andere theorie welke dus uitgaat van 2 dimensies. De snaartheorie kent weer verschillend van 10, 11 of zelfs 26 dimensies.

 5. Theodoor+in+2D zegt

  Dus ik begrijp de reactie wel van AW Blaauw. Alleen hij heeft het niet geheel begrepen, wat hij gelezen heeft. Het is ook heel moeilijk te begrijpen. 🙂

  • Theodoor zegt

   Aan de andere kant, de aarde koelt af, de korst is hard en solide. Dan moet er ruimte komen op een gegeven moment tussen de harde korst en de vloeibare krimpende kern. Maar dat bedoelt onze trol niet. Maar leuk om zo eens over te denken, en als ik tijd heb om aan te rekenen. In de praktijk zullen aardbevingen hier geen “ruimte” voor laten.

 6. Ik denk dat het meten van seismische golven al wel hebben aangetoont dat de aarde niet hol is. Maar ok, sommige geloven liever vage sites over een holle aarde dan wat wetenschappelijk onderzoek te lezen.
  http://lmgtfy.com/?q=earth+core+seismic+waves

  http://www.columbia.edu/~vjd1/earth_int.htm
  http://eqseis.geosc.psu.edu/~cammon/HTML/Classes/IntroQuakes/Notes/waves_and_interior.html
  http://www.colorado.edu/physics/phys2900/homepages/Marianne.Hogan/waves.html
  http://www.esrf.eu/news/general/Earth-Center-Hotter

 7. We kunnen op duizend manieren de reactie van Mw. A.J.Blaauw interpreteren, maar op mij komt hij/zij over als een troll, met name vanwege dat ‘het moet dus maar eens afgelopen zijn met al die leugens…wordt tijd onderhand met al dat gelieg.’, alsof die foto van de zon gemaakt door Super-Kamikande iets met leugens te maken heeft.

  • Enceladus zegt

   Vrijwel zeker is het een troll. Al een check op het IP-adres gedaan? Zou mij niet verbazen als ‘mevrouw Blaauw’ al vaker berichten (onder een andere naam) heeft geplaatst.

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Kom, kom heren, iets meer eelt op de ziel zou u niet misstaan. 🙂

   Om iemand die eens (, voor de eerste keer ) humoristisch uit de hoek komt, gelijk maar het negatieve label “TROL” op te plakken, komt op mij ietwat sneu over.
   Vooral omdat u, als redactieleden, in eerste instantie eveneens ludiek reageert: “chips en cola”, “bewijs voor fantasieën”.

   Vriendelijke Groet, Paul
   😉

 8. On Topic

  A)
  Wat zijn “ionizid protons”?
  Ik zou toch denken dat protonen altijd (!) een lading hebben, …
  … of indien ze een elektron hebben ingevangen doorgaan als een waterstofatoom(H).
  [ Rare Amies, die het plaatje hebben gemaakt. 😛 ]

  B)
  Hoe weet men overigens dit plaatje te fabriceren?
  Aangezien neutrino’s niet gevoelig zijn voor lenzen (anders dus dan fotonen), is toch niet na te gaan uit welke (exacte) richting deze ‘golf/deeltjes'(?) komen?

  C)
  Aangezien neutrino’s niet gehinderd worden door de (interne) materie van de zon, is het nu verkregen beeld, (Ik zou maar niet spreken van een Foto!!! (Arie !)) niet van de huidige zon, maar een beeld van de toekomstige zon. 😀

  Groet, Paul

  • A)
   Ik weet het niet zeker, misschien is het een foutje, maar dat lijkt me aan de ene kant sterk. Volgens mij is het gewoon geïoniseerd waterstof, dus een waterstofatoom die een elektron mist, dus alleen een proton.

   B)
   De Japanse Super-kamiokande neutrino detector is gewoon een soort van camera die neutrino’s detecteert in plaats van fotonen. Ik vraag me wel af hoe lang dit heeft geduurt aangezien neutrino’s bijna nooit ergens mee reageren, alleen soms via de zwakke kernkracht, maar aan de andere kant gaan er elke seconde enkele tientallen miljarden neutrino’s door een kubieke centimeter.
   Gezien neutrino’s zo goed als ongehindert door materie kunnen reizen zal hun weg nauwlijks beïnvloed worden en reizen ze gewoon ook rechtdoor. Dus als de detector richting de zon staat dan zal deze ook de neutrino’s van de zon waarnemen.

   C)
   https://www.astroblogs.nl/2014/07/06/hoe-lang-doet-een-foton-erover-de-rand-van-de-zon-te-bereiken/
   Haha.. ja ik snap wat je bedoelt gezien het 20.000 tot 150.000 jaar kan duren voordat een foton de rand van de zon kan bereiken, afhankelijk van waar deze is ontstaan tijdens een fusiereactie. Je zou dan kunnen stellen dat het neutrinoplaatje helemaal niet klopt omdat de ene neutrino en foton in het hart van de zon is ontstaan en de andere neutrino en foton aan de rand van de zon. De neutrino’s komen dan wel zo goed als gelijk bij de detector aan gezien neutrino ongehindert door de zon reizen terwijl er voor de fotonen 10.000en jaren tussen kan zitten omdat die zeer moeilijk door de zon heen komen.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d