Samensmelten is misschien het verkeerde woord, maar het komt in het heelal voor dat zwarte gaten met elkaar in botsing komen en dan samensmelten, ’to merge’ heet dat in het Engels. In een recente studie is berekend wat er precies gebeurt als twee zwarte gaten bij elkaar komen, botsen en dan één worden. Dat hebben ze gesimuleerd en een korte video daarvan is hieronder te zien. Het lastige bij zo’n simulatie is dat als je als buitenstaander, vanaf een veilige afstand, kijkt naar zo’n samensmelting je de ruimte om die twee zwarte gaten continue ziet veranderen. Rondom één zwart gat is die ruimte al op een ingewikkelde manier verbogen, maar rondom twee zwarte gaten is het nog veel complexer. Matthew Duez en zijn collega’s van het Simulating Extreme Spacetimes project zijn er in geslaagd die berekeningen te doen en een simulatie te maken. Kijk zelf maar:
De tip voor deze Astroblog kwam van lezer Martin Schoenmaker – waarvoor dank! Bron: Nerdist.
Apart dat je het kleine zwarte gat met zijn accretieschijf ‘in’ het grote zwarte gat ziet, je zou verwachten dat je de accretieschijf van het kleine zwarte kleine gat dan niet meer zou zien.
Het kleine zwarte gat gaat voor het grote zwarte gat langs in bovenstaande animatie. Het blijkt nu dat bovenstaande animatie een fragment is uit een iets langere video. Zie: http://www.nature.com/news/black-hole-mergers-cast-kaleidoscope-of-shadows-1.16283
Bedankt, het eerste stukje van de video komt meer overeen hoe ik het verwacht had en al in andere simulaties heb gezien.