25 september 2023

Toch nog hoop voor misplaatste Galileo-satelliet

Credit: ESA/CNES/ARIANESPACE-Optique Video du CSG-S. Martin.

Er is nog hoop voor een navigatiesatelliet die in een volledig verkeerde baan om de aarde draait. Het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA) gaat de satelliet een aantal manoeuvres laten maken, waardoor het peperdure ding in ieder geval beter bruikbaar is.

Na de lancering van twee Europese Galileo-navigatiesatellieten in augustus, bleek dat zij in een ovale baan om de aarde vlogen. Daardoor zaten ze soms te hoog, maar meestal veel te laag. Bovendien had de baan rond moeten zijn. De oorzaak was een productiefout van een Russisch bedrijf, zo bleek achteraf.

Een van de twee satellieten kan in een ronde baan worden gebracht op ruim 17 duizend kilometer hoogte. Daarvoor moet hij in totaal vijftien manoeuvres maken, aangestuurd vanuit Duitsland. Dat is minder hoog dan de bedoeling was, maar er is niet genoeg brandstof om verder te stijgen. Desondanks is de satelliet na de correctie wel veel beter in staat om signalen door te geven aan bijvoorbeeld de gps-systemen van een auto dan nu.

De tweede satelliet die in augustus is gelanceerd en dus ook in een foute baan zit, krijgt vooralsnog geen correctie. Het verschil zit hem in de richting waar de satellieten in staan. Tot aan 3 november wezen ze allebei naar de zon, maar toen draaide eentje zich om richting de aarde. Dat maakte de correctie zinvol.

Bron: ESA

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: