5 december 2023

Live from Darmstadt: Philae is geland! [Update]

controlroom
De Europese Philae lander is geland op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko! Kort na 17.00 uur werd bevestigd dat de harpoenen in de grond zijn gekomen en dat Philae vast op het oppervlak staat. Hierboven de controlroom, waar het bericht over de geslaagde landing vandaan kwam. Straks zal de eerste foto volgen, die Philae vanaf het oppervlak heeft gemaakt. Vanuit de hele wereld stromen felicitaties binnen bij de ESA, zoals deze van William Shatner:

Leuk om te melden dat ik in de conferenceroom de hand heb mogen schudden met niemand minder dan Klim Ivanovych Churyumov, de man die in 1969 samen met Svetlana Ivanovna Gerasimenko de komeet ontdekte. Hij was een tikkeltje gespannen, dus tijd voor een diepgaand gesprek was er helaas niet, maar met die hand ben ik meer dan content. 😀
[Update 17.45 uur] Zojuist is bekend geworden dat de telemetrie gegevens van Philae laten zien dat de harpoenen niet zitten zoals men eerst dacht. De harpoenen blijken helemaal niet gewerkt te hebben! Philae is dus geland zonder dat de ‘cold gas thruster’

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: