20 november 2018

Hoe nu verder met Philae op komeet 67P?

ESA_Rosetta_Philae_CIVA_FirstPanoramic

Vandaag was net als gisteren een dag vol met nieuws en geruchten over de landing van Philae op de komeet 67P/Chryumov/Gerasimenko. Vandaag zou eigenlijk de ‘day after the day before‘ moeten zijn, want gisteren was per slot van rekening d

Reacties

 1. Folkert Pijper zegt:

  Oei, ik ben geen deskundige, maar als ik de foto met Philea op de komeet bekijk, zie ik vaster gesteente dan verwacht. Wellicht is de komeet een stukje van een ooit groter geheel. Dan is het geen oer-komeet.
  Zou dat kunnen?

 2. Het lijken allemaal rotsen, maar ik denk dat ze niet zo stevig zijn als aards rotsgesteente. Het zal denk ik meer met puimsteen vergelijkbaar zijn, dat brozer is. Aan de andere kant: als Philae terugstuiterde vanaf het oppervlak is het kennelijk toch een stevige ondergrond.

 3. Martin Schoenmaker zegt:

  Emily Lakdawalla zit als een van de weinige journalisten nog in het ESOC verslag te doen via haar twitter-kanaal.
  https://twitter.com/elakdawalla

  Interessante zaken van het laatste uur: Na alle metingen waarbij geen beweging veroorzaakt wordt heeft men met MUPUS metingen gedaan. http://www.open.ac.uk/science/research/rosetta/mission/philae-lander/mupus
  Men hoopt dat de beweging van MUPUS de lander in een iets gunstiger positie geplaatst heeft en niet nog verder in de nesten heeft gewerkt. MUPUS heeft een temperatuur van -150 graden celcius gemeten onder het platform van de lander. Men is op dit moment in contact met Philae om te zien wat het effect was van MUPUS en daarna is er in iedergeval nog een communicatiemogelijkheid over. Heel misschien twee.

  Vanavond zullen ze proberen om tijdens de laatste communicatiemogelijkheid het platform van de lander te laten draaien, om zo het grootste zonnepaneel richting het zonlicht te draaien.

  Ik ben weer aan het duimendraaien 😉

 4. Martin Schoenmaker zegt:

  Yes! Het duimen heeft gewerkt. Er is weer contact gelegd met Philae. Nu weer duimendraaien dat het draaien van het platform het gewenste effect gaat hebben.

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Mooi nieuws! Ik neem aan dat je met ‘laatste communicatiemogelijkheden’ bedoelt voor vandaag?
   Zo nijpend is het energieprobleem toch nog niet?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Martin Schoenmaker zegt:

    Uit de twitter feed van die Emily lees ik dat het volgende vanochtend gezegd is:

    “Ferri: @Philae2014 has one or two more communications passes left, now and again tonight, before battery power runs out.”

    Vanavond, nu dus, is waarschijnlijk de laatste kans om informatie te downloaden van Philae en een laatste wanhoopsdaad als opdracht te uploaden.

    Men heeft het gehad over het draaien van het platform zodat er meer zonnepaneel in aanraking komt met het zonlicht, maar ook zelfs over het gebruiken van het schokdemper systeem in de poten om een sprong te maken.

    Ook het vliegwiel (gyroscoop) zou weer aangezet kunnen worden om zo een beweging te veroorzaken. Hoewel ik vermoed dat men daar niet voor kiest. Het vliegwiel moet ook weer uitgezet worden en ik hoorde men vandaag zeggen dat het ‘down-spinnen’ van het vliegwiel zo’n 50 minuten kan duren. Dat lijkt me een grotere onzekerheid met zich meebrengen dan een ‘sprongetje’ te wagen.

    Ook als men niets doet / voor elkaar krijgt is het nog niet over en uit voor Philae, want 67P komt dichter bij de zon en dan zal de 90 minuten zonlicht meer effect hebben. De batterijen opladen werkt ook alleen wanneer deze opgewarmd zijn (wat ook weer stroom kost).

    Heel spannend allemaal. Toch vind men de missie al een groot succes, want 80% van de experimenten zijn uitgevoerd.

  • Ja ik las net ook dat ze gaan proberen hem te draaien, zodat de zonnepanelen meer licht kunnen ontvangen. Zou schitterend zijn als dat lukt.

   • Martin Schoenmaker zegt:

    Boren is geslaagd. Ze gaan nu draaien….. als in de opdracht versturen, 28 minuten wachten dat het signaal daar komt, wachten op de draai, en dan 28 minuten wachten op een teken van verbetering van de zonnepanelenopbrengst…

    “The command has been sent. Landing gear is moving and the rotation will begin in a few minutes @Philae2014”

 5. Paul Bakker Paul Bakker zegt:

  In ieder geval stroomt er weer een portie data binnen!
  Ik lees dat het boren is gelukt. (Maar snel nieuws moet je met een korreltje zout nemen zoals we inmiddels weten)

 6. Martin Schoenmaker zegt:

  Het laatste nieuws is dat vanacht rond half twee Philae zichzelf in een sluimerstand heeft gezet. De batterijen waren dus zo goed als leeg.

  Dat betekent niet het einde voor Philae, want zoals eerder geschreven is Philae 35 graden gedraaid en is de hoop dat de zonnepanelen nu beter in staat zijn zonlicht te vangen. Ook komt de komeet in steeds gunstigere zonlicht-situaties waardoor de hoop op een revival van Philae nog altijd niet vervlogen is.

  Men probeert de komende dagen gewoon nog contact te krijgen met Philae voor het geval de zonnepanelen toch voldoende stroom weten op te wekken.

  Bron: http://www.spacepage.be/nieuws/ruimtevaart/verkenning-van-het-zonnestelsel/slaapwel-philae

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.