18 april 2024

Kleur van Jupiters Grote Rode Vlek reikt niet diep

Great Read Spot

De Grote Rode Vlek op de reuzenplaneet Jupiter dankt zijn kleur aan de afbraak van moleculen hoog in de dampkring, onder invloed van ultraviolet zonlicht. Dat blijkt uit 14 jaar oude waarnemingen van de Amerikaanse planeetverkenner Cassini, gecombineerd met laboratoriumexperimenten.

Tot nu toe werd veelal aangenomen dat de rode kleur veroorzaakt werd doordat bepaalde chemische verbindingen van grote diepte omhoog werden gebracht door turbulentie in het kolossale stormsysteem. De Grote Rode Vlek is een gigantische cycloon in de Jupiterdampkring die hoog uittorent boven de omringende wolkenlagen. Hij is groter dan de aarde, en draait in circa zes dagen

Share

Comments

 1. [ C2H2 + NH3 -> C2H3NH2 ]

  ————

  Boven in een wervelstorm is geen ‘stroming’. De chemicaliën, welke voor de kleur zorgen blijven hangen, of worden continu bij geproduceerd onder invloed van UV. Maar zelfs na 3 dagen zonder (dit) zonlicht is de kleur nog niet weg.

  Op de planeet waar de wervelstorm niet is, zou je MINDER stroming verwachten, maar wel de zelfde chemicaliën (het is tenslotte een gas-atmosfeer). Ook is daar natuurlijk een zelfde hoeveelheid UV-zonlicht. Maar geen zo in het oog springende roodbruine (voor de liefhebbers Zalm-) kleur.

  ————

  Dit komt op mij niet over als een consistent verhaal. 🙂

Speak Your Mind

*