17 juni 2024

Philae’s eerste foto vanaf het oppervlak van komeet 67P is binnen!

Credit: ESA/Rosetta/Philae/CIVA

Zojuist is de eerste foto vrijgegeven, die Philae gemaakt heeft vanaf het oppervlak van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het is een foto gemaakt door het CIVA instrument, de ‘Comet nucleus Infrared and Visible Analyzer‘. Op de voorgrond zie je één van de drie voeten van de lander van Philae. Hier is de hoge resolutieversie van de foto. Vanmiddag om 14.00 uur Nederlandse tijd wordt door de ESA in Darmstadt een persconferentie gegeven en dan wordt ook de panoramafoto op basis van alle CIVA-foto’s gepubliceerd. Philae zelf verwoorde zijn nieuwe woonplaats op Twitter als volgt:

Bron: ESA.
[Update] Bij de NOS meldt Fred Jansen over Philae “Hij staat niet heel erg vast. Er is wel zwaartekracht. Het is niet zoveel, maar je ziet ook grote keien op het oppervlak liggen. Hij staat dus op de komeet.” Het radioverkeer is inmiddels ook weer terug, nadat het gisteravond was verbroken omdat Rosetta rond 20.00 uur ‘achter de horizon van de komeet verdween’. Het uitvallen en weer terugkeren van de radiolink is overigens niet bijzonder, zie hier de details. Bron: NOS.
[Update 2] Philae schijnt volgens CNES (‘Centre national d’études spatiales’) door die dubbele stuiter uiteindelijk 1 km van de plek geland te zijn waar ‘ie de eerste landing maakte. Aldus deze tweet van CNES:

Hetzelfde CNES heeft ook laten weten dat de zonnepanelen van Philae slechts 90 minuten per 12 uur elektriciteit kunnen opwekken en dat is veel minder dan gepland. Dit hangt wellicht samen met de stand van Philae, die nogal schuin schijnt te zijn. Van de drie landingspoten schijnt eentje ook niet op de grond te staan. Bron hiervoor is deze tweet.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Hij schijnt nu toch stabiel te staan: http://nos.nl/artikel/720941-philae-stabiel-op-komeet.html

    Fantastische prestatie en een enorme opsteker voor ESA!

    groet,
    Gert (Enceladus)

  2. Ja, dit is grandioos, deze foto. Je krijgt wel de indruk dat ‘ie niet rechtop staat, het is meer alsof je tegen een schuine helling aan zit te kijken.

Speak Your Mind

*