Gisteren is op een belangrijk sterrenkundecongres de ontdekking bekend gemaakt dat aarde-achtige planeten stabiele “dubbelplaneten” kunnen vormen, oftewel twee planeten van gelijke massa die rondom een gemeenschappelijk zwaartepunt draaien. Dit voorstel verschilt van bijvoorbeeld de aarde en de maan, of Pluto en Charon, waarbij de twee componenten een heel verschillende massa hebben.
Maar onder bepaalde omstandigheden kan bij de botsing van twee planeten het resultaat een dubbelplaneet zijn. Hiertoe moet de botsing langzaam zijn geweest (“een kus”, aldus een lid van het onderzoeksteam), waarbij onderlinge getijdenkrachten het overschot aan baanenergie hebben weggenomen. Het resulterende dubbelstelsel kan dan miljarden jaren stabiel blijven, mits de afstand tot de moederster minstens een halve AU bedraagt, zo blijkt uit computersimulaties. In theorie kunnen beide componenten van zo’n dubbelplaneet levensvatbaar zijn, hetgeen allerlei fascinerende consequenties zou kunnen hebben.
Bron: Spaceref
Ik ben dol op slow kissing. 😉
Stel je eens voor dat we op termijn daadwerkelijk een dergelijke dubbelplaneet zouden vinden en die ook nog eens in de goldilock zone van zijn ster zou liggen.
groet,
Gert (Enceladus)
Op termijn? Op korte termijn dan het liefst, graag in ‘in de buurt’ ! 🙂
Groet, Paul