15 juli 2024

Stuiterende Philae gefotografeerd door OSIRIS camera Rosetta

Credit: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Vandaag is bekend gemaakt dat de Rosetta sonde er met z’n OSIRIS camera in geslaagd is om Philae te fotograferen tijdens z’n afdaling 12 november naar het oppervlak van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko én tijdens z’n eerste stuiter! De compositie hierboven is gedurende een half uur gemaakt, terwijl Rosetta 17,5 km boven het oppervlak van 67P vloog, de resolutie van de foto’s is 28 cm/px, de uitvergrotingen tonen een gebied van 17 x 17 meter – dubbelklikken om ‘m te verosiriseren. Op de foto is ook de plek te zien waar vandaan de tweede stuiter plaatsvond, de uiteindelijke landingsplaats is helaas niet vastgelegd. Op basis van deze foto’s, de foto’s van ROLIS en CIVA door Philae én driehoeksmetingen met het CONSERT instrument aan boord van Philae hoopt men die plaats snel te kunnen identificeren. Eh… over Rosetta en Philae gesproken: gisteren was het programma De Kennis van Nu gewijd aan de landing van Philae op komeet 67P. Een hele goede uitzending, waarin Diederik Jekel, André Kuipers en Fred Jansen de missie uitleggen. Mocht je de uitzending gemist hebben, dan kan je ‘m hieronder zien.

Gisteravond was ook een special van The Sky Tonight op de BBC over de landing van Philae, maar de Britten zijn niet zo scheutig met Uitzending Gemist, eh… Broadcast Missed, voor niet-Engelsen. Mocht ik een zwervend exemplaar van die uitzending tegenkomen zal ik ‘m hier direct plaatsen. 😀 Hieronder de aankondiging van de special, die gepresenteerd werd door Chris Lintott en Maggie Aderin-Pocock. Jan, Paul en ik hebben hen vorige week in Darmstadt hiervoor regelmatig aan het werk gezien.

BBC

Bron: ESA.

Share

Comments

 1. verosiriseren, daar zal de van Dale blij mee zijn Arie, 1 hits op Google!

 2. Deze doc “Comet Catcher” was ook wel aardig, gisteren om 20:00 op NGC. Wordt hopelijk herhaald t.z.t.
  http://natgeotv.com/nl/rosetta

 3. Martin Schoenmaker zegt

  “De kennis van nu” vond ik leuk om te kijken. Wel vond ik het vreemd dat Diederik ‘Steins’ en ‘Lutetia’ tot komeet bombardeerde…?!

  • Wat zijn Steins en Lutetia dan? Zijn het nou kometen of asteroïden?
   Citaat:
   De Europese kometenjager Rosetta die in 2014 een landingsvaartuig, Philae genaamd, op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko zal loslaten heeft een ontmoeting gehad met een andere komeet, de 4,6 kilometer grootte astroïde Steins (2867). De Rosetta raasde met ongeveer 31.000 km/h op een afstand van 800 kilometer langs de diamant-vormige Steins en heeft daar opnames van gemaakt.

   en verderop:

   De Rosetta zal tijdens haar reis tweemaal door de asteroïdengordel vliegen en zijn er in 2006 en 2007 foto’s gemaakt van de astroïde Steins (2867) en Lutetia (21). Op 5 september 2008 was de Rosetta het dichtst bij Steins en zal het op 10 juni 2010 een ontmoeting hebben met de astroïde Lutetia.

   http://space.cweb.nl/article.html?id=1155

   Oh, en het laatste fotootje (flink ingezoomd)
   http://i.imgur.com/oSozyMO.png

 4. Steins en Lutetia zijn planetoïden (soms ook asteroïden genoemd), geen kometen. Daarin vergiste Jekel zich dus in de uitzending. Wat ik ook niet snapte was dat hij op het einde praatte over de laatste ademteug van Philae, alsof ‘ie nu dood is. Philae is in een slaaptoestand (‘Hibernation mode’) en kan weer ontwaken, mits de zonnepanelen voldoende vermogen weten te genereren, dus niks laatste ademteug.

Speak Your Mind

*