7 juni 2023

Heeft zwaartekracht het heelal gered van een “Higgsocalypse”?

Het inflatieheelal

Credit: NASA/WMAP/JPL

Een team van Europese onderzoekers heeft mogelijk ontdekt waarom het heelal vlak na de oerknal niet is ingestort. Het blijkt namelijk dat de productie van Higgsbosonen tijdens de razendsnelle expansie na de oerknal (inflatie) tot instabiliteit moet hebben geleid, waarbij de expansie is omgedraaid en het heelal weer tot het niets moet zijn ingestort. Het feit dat jij dit kan lezen, bewijst dat dit niet gebeurd is. Maar waarom niet?

Er zijn allerlei theorieën bedacht, die meestal het bestaan van “nieuwe natuurkunde” impliceren. Niet nodig, aldus natuurkundigen uit Londen, Kopenhagen en Helsinki. Volgens hen kan een voorheen onbekende parameter in het Standaard Model hebben zorg gedragen voor voldoende stabiliteit tijdens de inflatieperiode: de interactie tussen Higgsbosonen en de zwaartekracht.Dat is een interactie die met de huidige generatie deeltjesversnellers niet kan worden nagebootst, maar uit berekeningen blijkt dat deze interactie zeer belangrijk moet zijn geweest. Het precieze hoe-en-waarom is zeer gecompliceerd en zal ik jullie besparen, maar dankzij de interactie tussen Higgs en zwaartekracht is het heelal van de ondergang gered. Gelukkig maar!Bron: Imperial College London

Share

Comments

  1. Avatar foto Enceladus zegt

    “Gelukkig maar!” Glad to be alive? 😉

    Al sinds ik een jaar of 12 was vraag ik me af: waarom is er niet niks? Het simpele feit dat ik (en vermoedelijk velen met mij) zich dat af kunnen vragen is al verwonderlijk genoeg. Feitelijk zijn wij intelligent geworden sterrenstof waardoor het universum nu in staat is zichzelf waar te nemen en over zichzelf en zijn bestaan na te denken.

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: