29 maart 2024

Jonge planeet Mars had maar heel af en toe stromend water

Credit: ESA/DLR/Freie Universitat Berlin (G. Neukum)


Talloze onderzoeken die in het laatste decennium zijn verricht hebben uitgewezen dat Mars vroeger warm en nat moet zijn geweest. Maar hoe lang heeft die periode geduurd? Niet lang, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het blijkt namelijk dat Mars miljarden jaren geleden al veel te koud voor vloeibaar water moet zijn geweest, zelfs met de veel dikkere dampkring die het destijds gehad heeft. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de zon vroeger wel 40% minder helder is geweest. Maar waar komen al die gefossiliseerde rivierbeddingen, meren en delta’s dan vandaan?

In het gerenommeerde onderzoekstijdschrift Nature Geoscience is een interessante oplossing voor deze paradox gepubliceerd: een periode van gigantische vulkaanuitbarstingen, die (met tussenpozen) hebben plaatsgehad in het verre verleden, vermoedelijk zo’n 3,7 tot 3 miljard jaar geleden. Bij deze uitbarstingen is heel veel zwavel de dampkring ingeschoten en onder de destijds heersende omstandigheden kan dit een tijdelijk broeikaseffect veroorzaakt hebben.

Het is lastig te zeggen hoe lang zo’n tijdelijk broeikaseffect heeft standgehouden, maar het gaat vermoedelijk om enkele eeuwen na zo’n uitbarsting. In die periode was de temperatuur aan het oppervlak tijdelijk warm genoeg voor stromend water. Iets soortgelijks zien we in de binnenlanden van Antarctica: normaal gesproken stijfbevroren, maar jaarlijks in de zomer voor een paar dagen warm genoeg voor het ontstaan van tijdelijke riviertjes.

Bron: io9

Share

Speak Your Mind

*