20 juni 2024

Twee nieuwe subatomaire deeltjes ontdekt

Credit: Maximilien Brice/ CERN.

Bij het analyseren van gegevens die zijn verzameld door de Large Hadron Collider is het bestaan van twee nieuwe subatomaire deeltjes vastgesteld. Het gaat om baryonen, deeltjes uit dezelfde familie waar bijvoorbeeld ook protonen en neutronen toe behoren. Net als alle baryonen, zijn de nieuwe deeltjes (die Xi_b’ en Xi_b* worden genoemd) opgebouwd uit quarks, hoewel van een ander soort. Beide deeltjes bevatten namelijk een bottom-quark (b), een strange-quark (s) en een down-quark (d). Doordat de b-quark erg zwaar is, is de massa van beide deeltjes zo’n zes keer meer dan dat van een proton.

Maar wat is nou het verschil tussen beide deeltjes? Wel, dat houdt verband met een eigenschap van deeltjes die “spin” genoemd wordt. Bij de Xi_b’ “spinnen” de twee lichte quarks in tegengestelde richting als de b-quark, terwijl bij Xi_b* de spin van alledrie de quarks is uitgelijnd. Vandaar dat de Xi_b* ietsjes zwaarder is dan z’n broertje Xi_b’. Overigens zijn beide deeltjes instabiel en vervallen heel snel in andere deeltjes.

Animatie waarin de massa van de zes soorten quarks schematisch wordt weergegeven. De afkortingen staan voor up-quark, down-quark, charm-quark, strange-quark, bottom-quark en top-quark. De massa van het proton (grijze bolletje) en het elektron (rode puntobject) worden ter vergelijking ook weergegeven. Credit: Wikipedia/Incnis Mrsi

Bron: Universe Today

Share

Comments

  1. Hmmm… En? Hoe vol is de dierentuin dan nu? 🙂

    Groet, Paul

  2. http://home.web.cern.ch/about/updates/2014/11/lhcb-observes-two-new-baryon-particles

    Iemand enig idee hoe je de namen precies uitspreekt? 🙂

Speak Your Mind

*