Site pictogram Astroblogs

Allerlei ESA-gerelateerd nieuws

De Mars Express die radarbeelden aan het maken is. Spacecraft image credit: ESA/ATG medialab; Mars: ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO

Ruimtemissies verlengd

Vandaag is bekend geworden dat ESA het leven van de bestaande vloot van ruimtesondes zal verlengen. Het gaat om zes missies waar ESA de leiding over heeft – Cluster, INTEGRAL, Mars Express,PROBA-2, SOHO en XMM-Newton – en drie internationale missies waar ESA een bijdrage aan levert – Hinode (met JAXA en NASA), en Cassini-Huygens en de Hubble Space Telescope (met NASA). Ook is bevestigd dat een tiende missie – Venus Express – volgend jaar zijn laatste fase in gaat. Overigens is ook voor ruimtesonde Cassini het einde in zicht: die zal eind 2017 neerstorten in de atmosfeer van de planeet Saturnus.

Euronews Space
Hoewel Philae zich momenteel in een winterslaap bevindt, is de Europese lander nog steeds springlevend in de harten van de Comet Hunters, het team dat heeft geholpen Rosetta een van de beroemdste ruimtemissies sinds de maanlanding te maken. In deze speciale editie van Euronews Space brengen we een uitgebreide aflevering van onze Comet Hunters-reeks, die tijdens en vlak na de komeetlanding werd opgenomen in ESA’s basis in Darmstadt en bij de Philae-controlekamer van DLR.

Satellietnetwerk voor noodoproepen uitgebreid
Het Galileo-netwerk van navigatiesatellieten is nu helemaal geschikt gemaakt voor Cospas-Sarsat, een wereldwijd satellietnetwerk dat tot doel heeft om noodoproepen op te vangen. Hiertoe dient een speciale zender aangeschaft te worden, die bij problemen op het land of op zee aangezet kan worden. Hierna wordt het signaal opgepikt door satellieten, die het in versterkte vorm naar grondstations zenden. Het netwerk is sinds 1979 actief en heeft al het leven gered van 35.000 mensen. Nu zijn drie Galileo-grondstations in gebruik genomen die geschikt zijn voor Cospas-Sarsat, namelijk op Spitsbergen, de Canarische Eilanden en Cyprus. Hiermee zijn de mogelijkheden voor het reddingsnetwerk behoorlijk uitgebreid.

Bron: ESA.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten