19 mei 2024

Recensie van Interstellar

interstellar

Ik ben gisteravond samen met o.a. Jan en Paul naar Interstellar geweest, de science fictionfilm van Christopher Nolan, waar ik eerder al enkele trailers van heb laten zien. Het script van de film is gebaseerd op de idee

Share

Comments

 1. Rinus Rekkers zegt

  Ik ben op 6 november naar de première van deze film geweest. Geweldige film. Het is nu al een klassieker die kunt plaatsen in het rijtje van films als Space odyssee en Contact. Echt een aanrader.

  • 😛 Typisch zo’n film die ik zeker nog wel een paar keer ga bekijken. De zaal zat behoorlijk vol (doordeweeks) en iedereen zat ademloos te kijken. Dat zegt al genoeg 😉

 2. Ja, ik moest ook regelmatig denken aan Space Odysee 2001, zelfde idee qua combinatie van muziek en beelden. Ik herkende in de muziek van Interstellar soms een kerkorgel en dat klonk echt indrukwekkend.

 3. Verkopen ze in The Movies wel grote bakken popcorn, bier en fris dan? Bij ons hangt er meestal zo’n zoete kermislucht in de zaal, dat brengt de stemming er alvast in 😀

  Naast Arcaplex (bioscoop) hebben we sinds kort nu ook het prachtig mooie theater ‘de Stoep’ in het centrum 😛
  Ik ben al naar een voorstelling geweest en dat gaan er veel meer worden.
  (Sorry, Nieuwe en Oude Luxor… maar het gaat volgend theaterseizoen 60% hier en 20% – 20% daar worden)

  • Olaf van Kooten zegt

   Ach ik ben dik tevreden met onze lokale polderbios. Kun je gewoon tijdens de film op een knopje drukken, dan komt iemand de bestelling opnemen en later weer brengen 😀

 4. Ik heb het gezien in de Imax Theater , dat is echt super gaaf om te zien en te beleven. 3D en thrilling sound effects. De zaal was complete afgeladen voor de Zondag avond om 22:45 uur.

 5. Paul Bakker zegt

  Ha ha, huisje op de prairie. Hoe treffend omschreven! Ik vind het jammer dat het Amerikaanse sentiment zo’n stempel op de film drukt. De psychologische diepgang die er ook best in zit komt daarom niet goed uit de verf.
  Over de natuurkunde: het is duidelijk dat er zorgvuldig naar gekeken is. Vooral de navigatie en ‘spinning’ van de ruimtevaartuigen is erg goed gedaan. Maar ook in deze film klopt er op bepaalde gebieden niets van. Zo worden getijdekrachten volledig genegeerd. Bij zo’n zwart gat zou je uitgerekt worden als een spaghettisliertje.

 6. Dat er geen sprake is van ‘spaghettification’ hoeft niet per se fout te zijn hoor. Bij een zeer zwaar zwart gat zoals Gargantua (100 miljoen zonsmassa volgens de infografiek) komt het moment dat spaghettificatie gaat optreden als gevolg van de getijdekrachten pas voor als je de horizon bent gepasseerd. Die astronaut Cooper zat buiten de horizon, dus hij werd geen spaghettisliertje en dat is natuurkundig gezien OK. Wat niet klopte was [Spoiler alert] dat hij contact had met die robot, die binnen de horizon zat. Ten eerste moest die robot wel zo’n beetje tot spaghetti uitgetrokken zijn en ten tweede kan iets binnen de horizon niet communiceren met iets daarbuiten, omdat niets kan ontsnappen uit de horizon, dus ook geen radiosignalen.

  • 😛 Tijdens die scène dacht ik afwisselend WTF, ???, dat ‘rijmt’ niet met elkaar! OK.., dan laat ik mij leiden door de interpretatie van de filmmaker 😀
   Dat is toch ook de bedoeling van een film kijken nietwaar.
   Daarna weer zelf erover nadenken.
   Als een filmmaker zo een film maakt, dan zal spaghettificatie vast niet onbekend zijn 😉

  • Jurgen Kobierczynski zegt

   Arie, het was de bedoeling dat Cooper binnen het zwart gat andere natuurkundige wetten onderging als wat buiten het zwart gat kon waargenomen worden. Wat wordt voorgesteld is de unificatie van de kwantumtheorie met de relativiteitstheorie zodat Cooper via kwantumverstrengeling overal altijd kon communiceren.

   Het was een spectaculaire film.

   • Volgens mij zat Cooper buiten de horizon en die robot (TRANS of zo?) erin. Die robot moest daarbinnen de kwantum-data registreren, die te maken heeft met de unificatie van de relativiteitstheorie en de kwantummechanica. Dat communiceren via kwantum-verstrengeling had ik nog niet begrepen, maar dat zou wellicht de oplossing zijn om toch vanuit het gebied binnen de waarneemhorizon signalen te ontvangen. Ik neem niet aan dat ze de Hawkingstraling vanuit het zwarte gat bedoelen als manier om te communiceren, want die leidt volgens de laatste inzichten wel tot lekken van informatie vanuit het zwarte gat, maar de informatie die er dan uitkomt is chaotisch (zie deze Astroblog plus de twee daarin genoemde blogs).

 7. Enceladus zegt

  Inderdaad nu al een klassieker. Net als Gravity vorig jaar. Wat dat betreft worden we wel verwend.
  Ga ‘m zeker nog eens zien. 🙂

  groet,
  Gert (Enceladus)

 8. Gralgrathor zegt

  @Arie

  De jets zijn relativistische stromen die mogelijk uiterst directioneel zijn door het intens krachtige magnetische veld. Als je er van uit gaat dat de meeste materie in de omgeving opgeslokt is of in de accretion disk is beland is er weinig stof om die stralen te reflecteren, en de reflectie die er is zou helemaal in het Röntgen- of radio-spectrum kunnen zijn. Theoretisch zou je dus bijna in het pad van een jet moeten zijn voordat je hem kunt zien.

  Tenminste, ik acht het mogelijk dat de filmmakers zo hebben geredeneerd.

 9. Een deskundige bij uitstek me verteld dat het een slechte film was. Ik zat dus zonder hoop in de Imax aan het Spui en werd aangenaam verrast. Met name door het spannende acteerwerk van hoofdrolspeler Matthew McConaughey, die in het `aardse deel` van de film de kar trok. Het `ruimte deel` van Interstellar was weer eens een ouderwets psychedelisch astronautenverhaal. Voor mij: the right stuff!
  Ik heb bewondering voor het gewone publiek die toch maar drie uur lang (bijna) overspoelt wordt met technische hoogstandjes, wereldproblematiek en wetenschappelijke mysteries. Neerbuigend kun je Interstellar niet noemen, het vergt echt wat van je! Ik heb weer moed gevat dat het allemaal goed komt met de mens.

  • Kortom, vertrouw nooit teveel op die deskundigen bij uitstek. Ga op je gevoel af. 🙂 Eh… bij de weg, als ik jouw eigen weblog bekijk zie ik veel gelijkenis met de site van Gerard van Novaloka die ooit ook regelmatig op de Astroblogs kwam kijken. Is mijn gevoel juist? 😉

 10. Gisteravond met m’n dochter geweest. Goede film. Vond ook zij. Ze gaat best vaak naar de bios en ze zei dat het lang geleden was dat ze zo’n goede film gezien had. En dat zei een niet-natuurkundige. 🙂 Een film waar je over na kan denken en leuk dat zoveel echte natuurkunde in toegepast is. Ik begreep dat de visualisatie van dat zwarte gat echt wiskundig zo uitgerekend is. Dus zou moeten kloppen wat je ziet.

  Grappig dat er over gediscussieerd wordt over wat wel en niet kan. Het blijft toch ook deels fiction, niet waar?

  Gr. Jan

 11. Olaf van Kooten zegt

  MIJN RECENSIE VAN DE FILM

  Okee, ik ben gisteren dus naar Interstellar geweest. Deze film is natuurlijk behoorlijk gehyped en wordt in de pers geprezen als “een klassieker”. Is daar iets van waar? Pas op: deze recensie zit tjokvol met spoilers! Echt serieus: zoveel spoilers zie je zelden in een recensie. Heb je de film niet gezien, maar wil je dat wel? Stop dan HIER met lezen!

  Het eerste uur is een beetje saai – het is de opmaat naar het echte verhaal. Het speelt zich af in het zuiden van de VS, ergens in de latere 21ste eeuw. Het jaartal wordt nergens genoemd, maar de aarde is in de ban van een wereldwijde hongersnood en een volledige ecologische ineenstorting.

  Daarna begint een gedeelte met allerlei vage shit, inclusief een zwaartekrachtgolven-producerende boekenkast en “denkende” anomaliën. Als de hoofdrolspeler dan per ongeluk een ondergrondse basis van NASA bereikt, blijkt dat de anomaliën hun herkomst hebben in een wormgat nabij Saturnus. Een wormgat met een duidelijke buitenaardse/bovennatuurlijke herkomst, die “gebouwd” is door “hen”. Dezelfde “hen/hun/gullie” die de mensheid berichten sturen via de zwaartekracht om vooral door hun wormgat te reizen, om zoek naar een nieuwe plek om te leven voor de mensheid.

  Nou, de hoofdrolspeler wordt gebombardeerd tot piloot van het ruimteschip Indurance. Eerst moet hij het zijn dochter vertellen….dat hij vele tientallen jaren weg zou kunnen blijven. Op dat moment vallen boeken uit de boekenkast die de tekst “stay” spellen. Vaag. Anyway,het hele zooitje gaat op weg naar Saturnus, een reis van twee jaar, maar gelukkig hebben ze in die tijd verstand van cryogenie en kunnen de bemanningsleden jarenlang slapen in een soort van ijswater. De besturing is in handen van enkele robots die eruit zien als amerikaanse koelkasten, maar toch echte AI’s zijn…mét een iets te goed ontwikkelt gevoel voor humor.
  Anyway, we dwalen af. Als ze het wormgat naderen worden ze wakker en begint het eerste staaltje van wetenschappelijke revelatie. In sci-fi series zoals Star Trek zijn wormgaten letterlijk “gaten” in de ruimte, 2dimensionale gaten welteverstaan. Maar in werkelijkheid zijn het 3dimensionale gaten….”bollen” dus en hun uiterlijk is verbluffend. Ik stond echt m’n ogen uit te kijken.

  Pff dit gaat te lang duren. Kortere versie: aan de andere kant van het wormgat ligt een supermassief zwart gat (“Gargantua”) met een oplichtende accretieschijf en drie levensvatbare planeten in een omloopbaan. Hier komt Einstein om de hoek kijken, met zijn beroemde relativiteitstheorie die vertelt dat tijd relatief is ipv absoluut. Bovendien zegt Einstein dat bij een grote zwaartekracht de tijd langzamer gaat. De planeet die het dichtst bij het zwarte gat ligt, heeft dan ook de grootste tijdsdilatie. Een uur daar is zeven jaar op aarde. Na een spectaculair voorbeeld van getijdenkrachten veroorzaakt door een zwart gat (golven van een paar kilometer hoog!) verspeelt het team enkele decennia op aarde op die planeet voordat ze er vandoor gaan.

  Nou, daarna wordt het allemaal een beetje een thriller, waarin allerlei spannende dingen gebeuren. Oh, heb ik al verteld dat het zwarte gat er absoluut awesome en adembenemend uitziet? Anyway, at the end of the day blijkt de waarheid…….het plan is om een geschikte planeet aan te wijzen, terug te keren op aarde en daarna de mensheid te verhuizen. Daartoe is wel een theorie van anti-zwaartekracht nodig en de hoofd-bolleboos van NASA heeft gegevens nodig van het zwarte gat om dit te doen. Dat blijkt dus allemaal niet te kloppen….professor loog en z’n theorie kan alleen voltooid worden door kwantumdata te meten BINNEN de gebeurtenishorizon van het zwarte gat. En je kunt niet communiceren met de buitenwereld vanuit het binnenkant van het zwarte gat…dus een “dead end” (?).

  Nah, een deel van het team krijgt een zwaartekrachtslinger naar de derde geschikte planeet, inclusief een shitload aan bevroren eicellen om de mensheid daar een nieuw begin te geven. Ondertussen pleuren de hoofdrolspeler en één van de robots in het zwarte gat….en wat dan volgt is een smorgasme van vaagheid. De binnenkant van het zwarte gat blijkt een vijfdimensionale ruimte te zijn, een ruimte waarin tijd simpelweg een fysieke dimensie is. Ik was met vrienden en de bios en de helft haakte hier af. Want de binnenkant van het gat is de…achterkant van die boekenkast aan het begin, met de dochter van de hoofdrolspeler, maar dan talloze keren weergegeven, steeds een andere “instance” van tijd.

  De robot ziet ondertussen iets heel anders en doet rustig z’n metingen. De hoofdrolspeler heeft dan een revelatie….HIJ heeft de anomaliën uit het boek veroorzaakt, door zwaartekrachtgolven die HIJ uitzendt door ruimte en tijd. Maar waarom dan die boekenkast en z’n dochter? Wel, omdat de eindboodschap van de film is….dat LIEFDE een fysieke natuurkracht is, de enige die dimensies overstijgt. Na deze revelatie wordt de hoofdrolspeler (en z’n robot) door “iets” weer terug naar het zonnestelsel gestuurd, alwaar bijna 40 jaar is verstreken. Ehm…..als je binnen de gebeurtenishorizon bent, dan kan je toch nooit meer terug? Dat gedeelte snapte ik niet, snap ik nog niet en frustreert me enorm.

  Anyway, “back on earth” ziet de hoofdrolspeler z’n dochter, die tien jaar was toen hij vertrok, op het sterfbed van ouderdom liggen, terwijl voor het hemzelf maar een paar jaar verstreken zijn.

  Nou dat was ‘m. Goede film, interessante film….maar dat gedoe met ‘liefde’ en de “boekenkast in het zwarte gat” was echt vééls te new-age naar mijn zin. Evenals de notie dat de mysterieuze entiteiten die de mensheid sturen, feitelijk mensen uit de toekomst blijken te zijn. Als de entiteiten de mensheid moeten redden, hoe zijn ze dan oorspronkelijk zo ver gekomen? Een gevalletje tijds-paradox als je het mij vraagt. En de aarde en de beschaving? De blijken na al die jaren gewoon nog te bestaan. Je hoort niets meer over de hongersnood, maar aangezien overal in het zonnestelsel ruimtestations zijn gebouwd, zou het met dat “einde van de mensheid” wel meevallen. Waar is die hele reis dan voor geweest?

  Dus. Al met al heb ik zo m’n bedenkingen bij de film. De special effects zijn spectaculair, de wetenschap erachter is fascinerend, maar het is mij allemaal wat té fantasierijk en zeker niet de “instant classic” die ik verwacht had. Van de vrienden waarmee ik was, vond maar eentje ‘m goed en de rest een verspilling van hun tijd. Tsja. Wat mij betreft: gefascineerd doch licht teleurgesteld dekt de lading wel. Ciao!

  Oh het is heel goed mogelijk dat ik de zaken die ik te New Age vond, verkeerd heb begrepen. Beetje auti enzo, jullie weten het wel. Dus ik laat me graag onderwijzen door mensen die de film wél goed begrepen hebben 😀

  • Olaf, ik zou om te beginnen eerst dat drieletterwoord beginnend met een k en eindigend op t weghalen of vervangen. Dat kan echt niet.

   Was het niet beter geweest om dit hele verhaal in de Astrocorner te zetten? Ik weet niet of dit nou zo handig is.

   En het is de fantasie/interpretatie van de filmmaker in sommige scènes. Dat kan verwarrend zijn.

   • K.U.T kwalitatief uitermate teleurstellend, hoewel sommige de puntjes ertussen wel eens vergeten 🙂

   • Gralgrathor zegt

    Daar’s niets mis mee; is goed Brabants.

    • mmm new kids brabants dan… verder ben ik het wel beetje met monique eens..het wankelt wel erg op het randje van wel of niet kunnen hier op de site, maar ok het past dan wel weer in de schrijfstijl van de gehele recensie. Gelukkig ben ik geen site admin om er verder over te oordelen 🙂

     • Olaf van Kooten zegt

      Het was inderdaad bedoelt als New Kids-brabants en ik had niet in de gaten dat het drieletterwoord in kwestie….ehm…..dusdanig controversieel zou zijn. Ik heb het aangepast 😉

      Wat betreft de astrocorner…ik had ‘m inderdaad beter daar kunnen plaatsen, doordat de stijl en toon van deze recensie helemaal mijn eigen prive-stijl en -toon zijn en niet zozeer de manier waarop ik het in een officiele AB-blog zou doen. Dus mijn welgemeende excuses. Maar ik hoop dat het voor de rest een bruikbare recensie is?

     • Enceladus zegt

      Hoi Olaf,

      Zeker bruikbaar. Al vond ik het dus wél een topfilm. Zondermeer een klassieker. Vraag me af of 2001 A Space Odyssey destijds meteen ook als topfilm werd gezien, of dat die film ook voor een deel op onbegrip stuitte. Iemand die dat weet?

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • En er is een lading aan joeptoep filmpjes over de science van Interstellar, inclusief een volledige docu van Discover Channel en clips met Neil DeGrasse Tyson

      Uitzoeken maar 🙂
      https://www.youtube.com/results?search_query=science+interstellar

  • Gralgrathor zegt

   Bloed. Dus de langverwachte realistische S(f)-film waarin interstellair reizen een hoofdrol speelt blijft nog even uit?

   Zucht. Dan stel ik mijn jaarlijkse bioscoopbezoek ook nog maar een maandje uit. Misschien dat er nog iets leuks uitkomt de komende maand.

   • Olaf van Kooten zegt

    Wat dacht je van de nieuwe Hobbit? 😀

    Ook heb ik hoge verwachtingen van de nieuwe Exodus-film, hopelijk is deze Bijbelfilm wat trouwer aan het bronmateriaal dan die verschrikkelijke Noach-film van eerder dit jaar 😛

 12. Enceladus zegt

  Misschien is deze tip nog net op tijd voor enkele Kerstmannen (v/m): http://www.filmtotaal.nl/artikel.php?id=40374

  Het betreft een boek over de wetenschap die in de film is te zien.

  mvg,
  Gert

Speak Your Mind

*