2 december 2023

Volg hier live de lancering van ESA astronaut Samantha Cristoforetti

sojoez_expeditie42

Vanavond om 22.01 uur Nederlandse tijd is het zo ver: dan zal ESA astronaut Samantha Cristoforetti samen met NASA astronaut Terry Virts en Roscosmos kosmonaut Anton Shkaplerov (ISS expeditie 42/43, hierboven zie je ze, de links zijn naar hun Twitter-accounts) met de Sojoez TMA-15M capsule worden gelanceerd vanaf Bajkonour cosmodrome in Kazachstan en begint de Futura missie, die zes maanden zal duren. Hier is vanaf 21.00 uur een live streaming te zien van de lancering.

Broadcast live streaming video on Ustream

De aankomst en opening van het luik bij het ISS zijn vanaf 05.00 uur te zien. Je kan de terugkeer ook vast in je agenda zetten: na 171 dagen keren ze weer terug op aarde, op 12 mei 2015 om precies te zijn. Hieronder een live streaming van social media over de lancering.

Share

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  Zo’n lancering (mits niet met zo’n….grrrr… vreselijke countdown in het frans!!) is en blijft een spannende bezigheid!!..Als liefhebber van zo ongeveer alles wat “ploft, stinkt, herrie maakt EN klassiek is” ben ik toch elke weer onder de indruk van de elegante ranke schoonheid van den ouden braven Soyuz-raket. Hmmm, dit “klassiekertje” zou ook best wel..eh..leuk staan… in mijn garage naast mijn beide 2CV’tjes??!!..misschien toch effe op markplaats snuffelen..hihi?? Afijn….Het ozo betrouwbare Soyuz-werkpaard heeft Daniela d’r landgenote zoals verwacht veilig “daarboven” afgeleverd, nu nog “effe” voorzichtig via de schoorsteen (!!) het ISS binnenfladderen!

 2. Martin Schoenmaker zegt

  ESA heeft een fantastische reeks YouTube filmpjes die het hele Soyuz gebeuren tot in de puntjes uitleggen.

  Waar de Soyuz op dit moment mee bezig is, ontbrak altijd nog in deze reeks, maar ik ontdekte net dat de 21e een nieuw deel aan “Soyuz Explained” is toegevoegd!

  http://youtu.be/M2_NeFbFcSw

 3. Jan Brandt zegt

  Hoi Martin.

  Bedankt voor de “Soyuztip”! bijzonder interessant en zeer leerzaam “kijkvoer”. Ik ken de term “rendez vous” al sinds het moment dat ik mijn eerste ruimtevaart-boekje onder ogen kreeg….enne…da’s al heel lang geleden….maar in al die die boekjes heb ik eigenljk nooit al dat rendez vous gemanouvreer precies uitgelegd gezien zoals in dit geweldige filmpje!! Weer wat bijgeleerd, Lekker!!!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: