11 december 2023

Alledaagse dingen waarvan je niet wist dat ze door NASA zijn bedacht!

Elektrisch gereedschap op batterijen

Dat had je niet verwacht he? In het kader van het Apolloprogramma hebben NASA en Black&Decker een lichtgewicht boor ontwikkelt die, zonder gehannes met kabels, op de maan gebruikt kon worden. Dit maakte de weg vrij voor de talloze kabelloze elektrische apparaten die vandaag de dag voor consumenten beschikbaar zijn.

Credit: UCLA

Warmtedekens

Warmtedekens zie je tegenwoordig vaak in eerstehulp-paketten maar zijn oorspronkelijk in 1964 ontwikkelt door NASA om astronauten warm te houden.

After a 7-mile duckie race, Army Spc. Melvin Martinez-Meza covers himself in a thermal blanket so he won’t lose body heat. (U.S. Air Force photo/Senior Airman Andrew Lee)

Krasbestendige coating

Brillen en zonnebrillen hebben tegenwoordig een coating die ze beschermt tegen krassen beschadigingen – maar ze zijn oorspronkelijk ontwikkelt om helmvisieren van astronauten schadevrij te houden 😀

Credit: Mr.TinDC

Radiaalbanden

Autobanden zijn vandaag de dag zonder uitzondering zogenaamde “radiaalbanden” – maar deze technologie is voor het eerst toegepast in de parachuten van de Vikinglander in 1976.

Credit: Via Gust.

Verstelbare brandmelders

De wat duurdere brandmelders die in huizen gebruikt worden kunnen onderscheid maken tussen schadelijke gassen (zoals koolmonoxide) en brandrook. Deze technologie is voor het eerst toegepast in het Skylab-ruimtestation in 1973.

Credit: via Pascal

Atletiekschoenen

Moderne atletiekschoenen zijn onverwachte staaltjes van techniek. Ze hebben een speciale schokdempende laag en verbeterde stabiliteit t.o.v. normale schoenen. Je kunt vast wel raden waar deze uitvindingen oorspronkelijk voor bedacht zijn…..juist, de maanschoenen van de Apollo-astronauten!

Credit: melinda Huntley

Bellen op lange afstand

Okee, deze is een beetje flauw, maar intercontinentale telefoongesprekken zijn mogelijk gemaakt doordat NASA satellieten in een baan om de aarde heeft gebracht 😛

(via Goddard Space Flight Center)

Geavanceerde protheses

In de 21ste eeuw is een nieuw soort prothese op de markt gekomen voor mensen die (een deel van) een ledemaat verloren hebben. Deze protheses zijn gebaseerd op een kunstmatig spiersysteem, inclusief sensoren en aandrijfmechanismes – oorspronkelijk gebruikt door robots in de ruimte.

(via Discovery News)

Bron: io9

Share

Comments

  1. Jan Brandt zegt

    Hoi Olaf….eh…wat al die andere zaken betreft weet ik het niet zeker…maarre…wat die “radiaalbanden” betreft weet ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat die dingen een “uitvinding” zijn van de franse gebroeders Michelin…gedaan ergens vlak na de eerste wereldoorlog.. Deze heren (en de hun nazaten) hebben halverwege de jaren dertig het niet geheel onbekende automerk “Citroën” (!!!) overgenomen van de oprichter André Citroën nadat hij niet meer aan zijn betalingsverplichtingen (o.a. aan de bandenleverancier Michelin voor het levering van radiaalbanden!!!) kon voldoen vanwege de peperdure ontwikkeling van de…wereldberoemde “Traction avant”….een auto (1934), uitgerust met de revolutionaire “pilote radiaalbanden en uiteraard voorwielaandrijving, die, net zoals zijn beroemde opvolgers, de 2CV (Michelin X radiaalbanden!!) , de ID/DS, de GS, de BX, de CX, de Berlingo…etc..etc..etc.., zijn tijd ver vooruit was, eh… net zoals eigenlijk alles wat er bij “het automerk der automerken”…Vive la Citroën..van de band loopt..hihh!!

  2. Radiaalbanden, toegepast in een parachute. Best wel bijzonder. 🙂

  3. Ik hoop dat de nasa/black&decker boor voor op de maan van betere kwaliteit was dan de 2e rangs gereedschap wat ze nu op aarde verkopen. 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d