Site pictogram Astroblogs

Ruimtelander Philae op komeet 67P kan naar verwachting in maart herstarten

Credit: ESA

De ruimtevaartorganisatie ESA verwacht dat Philae over enkele maanden weer in bedrijf is. De ruimtelander zou in maart voldoende energie hebben verzameld om op te starten en na een opwarmperiode zou aan het opladen van Philae kunnen worden gedacht. De technici van de ruimtevaartorganisatie spreken op Reddit hun verwachtingen uit. De ruimtelander zou in maart 2015 weer over voldoende energie beschikken om te kunnen booten.

reddit

Philae moet vervolgens worden opgewarmd en pas daarna kunnen de technici aan het opladen van de accu denken. Als het opladen eenmaal is begonnen, duurt het naar verwachting enkele dagen tot de accu volledig vol is. Aan het begin van de zomer zou Philae weer aan het werk gezet kunnen worden. Philae is op 12 november losgelaten van zijn drager Rosetta en een paar uur later geland op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De landing kende enkele problemen. Philae was op het oppervlak gestuiterd en honderden meters van de beoogde landingsplaats terechtgekomen. De ruimtelander staat weliswaar stabiel, maar op een positie waar minder zonlicht wordt opgevangen dan vooraf is ingecalculeerd. Het zou om een rotsachtig gedeelte van de komeet gaan, waar maar 90 minuten zonlicht per 12 uur is.

Het doel van de ruimtemissie is om monsters te verzamelen en vervolgens te analyseren. Er zouden volgens de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR al organische moleculen zijn waargenomen. Op veel plekken in het heelal komen koolstofverbindingen voor en de wetenschappers zijn bezig de gegevens verder te analyseren. Zo willen de ESA-wetenschappers vergelijkingen met stoffen op aarde maken. Het einde van de missie stond bij de lancering op 31 december 2015 gepland. Philae was onderdeel van de satelliet Rosetta die in maart 2004 werd gelanceerd. In totaal heeft de satelliet er dus meer dan tien jaar over gedaan om het eindstation te bereiken en er zou meer dan zes miljard kilometer zijn afgelegd. De tip voor deze blog kwam van lezer MartinSchoenmaker, waarvoor dank!   Bron: Tweakers.net.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten