21 juni 2024

College gemist: Robbert Dijkgraaf over Oneindigheid

dijkgraaf_oneindigheid
Als je gisteravond prof. Robbert Dijkgraaf z’n college over Oneindigheid gemist heb dan kun je ‘m hieronder terugzien. Een college waarin hij ons onder andere met simpele producten uit de keuken meeneemt in de magische wereld van het eindige, het oneindige en het absolute oneindige. Onder de video de links naar de drie eerdere colleges van Dijkgraaf voor DWDD University. Veel kijkplezier!

Share

Comments

 1. Eerlijk gezegd vond ik het erg tegenvallen.

 2. @dorusone
  De ‘intro’ over de grote getallen was inderdaad wat lang, misschien omdat het (voor de meeste mensen hier) gesneden koek is. En net toen eindelijk het oneindige aan bod kwam was het opeens afgelopen.

  Het stukje over hoeveel punten er op een lijn zitten deed me denken aan de BBC Horizon docu ‘how long is a piece of string’.
  https://www.youtube.com/watch?v=VmCtxFy21SY

  • Enceladus zegt

   Tja, het gemiddelde DWDD-publiek heeft een ander niveau dan de gemiddelde bezoeker van deze site, denk ik.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • En daar beginnen de vooroordelen weer….

    Tjongejongjonge, kun je nu werkelijk niets anders dan negatief zijn en afgeven op andere iets minder volmaakte mensen?

    Zij kunnen zich nu niet verweren tegen deze haat zaaierij!!

    • Enceladus zegt

     Huh? Haat zaaierij? Waar heb je het over? Haat zaaien is het met woord of daad aanzetten tot haat jegens een individu of bevolkingsgroep, bijvoorbeeld op grond van ras, geslacht, leeftijd, land van herkomst, godsdienst, seksuele voorkeur, handicap, taalvaardigheid, levensbeschouwing, politieke overtuiging, sociaal-economische klasse, beroep, uiterlijk en dergelijke.

     Geen van die dingen gebeurt hier. Het enige is dat ik vermoed dat het gemiddelde DWDD-publiek een ander niveau heeft dan de gemiddelde bezoeker van dit forum.

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Dat is nog eens makkelijk, om zo even bij de Van Dale te shoppen wat haatzaaierij betekend.

      Hierin staat precies wat jij doet namelijk polariseren, met de kijkers -/mensen van DWDD noemen we (- sociaal-economische klasse) , tegen over de Astroblogs ( ) die zogenaamd slimmer zijn terwijl dit helemaal niet zo is.

      Jij bent typisch een geval waarom de maatschappij er zo slecht voorstaat. Wel eens gehoord van ‘kijk eens vaker in de spiegel… ??

    • Nehemia, ’t is een pittige uitspraak over het gemiddelde DWDD-publiek wat een ander niveau heeft dan de gemiddelde bezoeker van deze site heeft (wat Gert denkt)
     Wie weet vond het gemiddelde DWDD-publiek de ‘intro’ ook wat lang.

     Citaat: ‘Tjongejongjonge, kun je nu werkelijk niets anders dan negatief zijn en afgeven op andere iets minder volmaakte mensen?’

     Uhm… iets minder volmaakte mensen?
     Smiley

    • SciFiBoy zegt

     Eris hier maar één die haat aan het zaaien is en dat ben jezelf.

 3. Theo+Lockefeer zegt

  beste mensen : ik kan de reactie van Nehemia alleen maar kwalificeren als trollerig . (voor diegene die dit nieet weten ; een trol is een provocatieve lastpak op internet die ruzie stookt zonder enige zinnige reden).

 4. Theo+Lockefeer zegt

  Van haatzaaierij is absoluut geen sprake : het lijkt er sterk op dat Nehemia een zgn. internet trol is :
  een lastpak die het leuk schijnt te vinden om ruzie te stoken waar dat helemaal niet relevant is.
  Negeren lijkt me de beste strategie 😉

 5. Theo+Lockefeer zegt

  beste mensen laat je niet provoceren door een trol.

 6. Het is mij allemaal om het even, ik durf , heb lef en steek mijn handen uit de mouwen om tegen onrecht te vechten.
  Iets wat de gemiddelde Nederlander compleet nalaat. (jullie) Dat zulke mensen,andere direkt wegzetten als trol etc. zegt meeer over die persoon zelf en zou even met een eerste lijns psycholoog moeten praten.

  • Wow is alles wel goed met je? 😛 Want je neemt die uitspraak van Enceladus wel heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel serieus. Ik neem aan dat Enceladus het helemaal niet zo negatief bedoelde zoals jij het , mijn inziens, oppakt en reageert. Je zegt dat zijn soort haat zaait, maar jij komt bij mij dan weer over als iemand met een erg kort lontje gezien je, mijn inziens, wat overdreven reactie.

   Al met al…relax…rook samen de vredespijp en laat de rook uit je mond komen ipv je oren 🙂

   • Enceladus zegt

    Uiteraard bedoel ik het helemaal niet negatief. Ik constateer gewoon een verschil tussen het GEMIDDELDE DWDD-publiek en het GEMIDDELDE Astroblogs publiek. Dat is alles. ik heb het woord GEMIDDELDE maar in kapitalen gezet, dan is het misschien ook duidelijk voor degenen die dat in eerste instantie niet hadden gelezen.

    En voor de goede orde: Ik vind mijzelf hier maar heel gemiddeld. Mensen als Arie en Olaf hebben oneindig (pun intended!) meer verstand van deeltjesfysica dan ik.

    Veel succes meneer of mevrouw Nehemia, in je dappere strijd tegen het onrecht. Hier ben je gelukkig klaar, want hier vindt geen onrecht plaats. Het gaat hier immers over astronomie en natuurwetten trekken zich niks van recht of onrecht aan. Bliksemschichten die inslaan op mensen kennen geen schuldgevoel en zwarte gaten die compete sterren aan flarden trekken al evenmin.

    Gegroet,
    Gert (Enceladus)

 7. Martin Schoenmaker zegt

  Even wat heel anders. Volgens mij zegt een jongen rond 47:50 tegen het meisje naast hem, “Ik hou oneindig veel van je”… 😉

 8. OK genoeg hierover denk ik zo. Punt richting Nehemia is helder: de term haatzaaien is duidelijk niet van toepassing op hetgeen Enceladus zei en bedoelde. Over nu tot de orde van de dag en on topic please.

Speak Your Mind

*