5 december 2023

Razendsnel data verstuurd tussen satellieten dankzij laserlink

Europa's toekomstige EDRS-datalinksysteem

Europa’s toekomstige EDRS-datalinksysteem

Voor het eerst in de geschiedenis zijn twee satellieten over een afstand van 36.000 kilometer in de ruimte aan elkaar gekoppeld met behulp van een laser. Dankzij die razendsnelle datalink tussen Sentinel-1A en Alphasat is het mogelijk foto’s van de aarde al enkele seconden nadat ze genomen zijn af te leveren. Deze belangrijke stap binnen de ruimtevaarttechnologie geeft een goed beeld van de mogelijkheden van Europa’s datasnelweg in de ruimte. Deze moet grote hoeveelheden informatie razendsnel kunnen versturen. Daardoor worden gegevens die bij aardobservatiemissies zijn verzameld nog sneller beschikbaar dan ze nu al zijn. Tijdig toegang krijgen tot beelden die afkomstig zijn van Sentinel-1 is bijvoorbeeld onmisbaar voor talloze toepassingen rondom de veiligheid op zee en om tijdig te kunnen reageren op natuurrampen.

Het beste van twee werelden

Een foto van Berlijn die per laser naar de aarde is gestuurd

Een foto van Berlijn die per laser naar de aarde is gestuurd

Terwijl hij op een hoogte van 700 kilometer van pool naar pool vliegt, stuurt Sentinel-1A regelmatig data naar de aarde. Dat kan hij echter alleen doen op momenten waarop hij zich boven Europese grondstations bevindt. Geostationaire satellieten die op 36.000 kilometer boven het aardoppervlak zweven staan echter continu in contact met hun grondstations. Daardoor kunnen ze de hele dag door gegevens naar de aarde sturen. Door een koppeling tussen de twee satellieten tot stand te brengen kunnen er meer gegevens van Sentinel-1 sneller naar de aarde gestuurd worden. Bijna continu zelfs. Technici gebruiken lasers om dit kunstje klaar te spelen. Het door ESA en de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR gefinancierde project werd uitgevoerd door het Duitse Tesat, dat een communicatieterminal en downlinksysteem ontwikkelde voor de geostationaire Alphasat-satelliet. Alphasat is de grootste communicatiesatelliet van Europa. De tegenhanger van dit nieuwe apparaat bevindt zich aan boord van Sentinel-1A. De afgelopen weken hebben het operatieteam van Sentinel-1A bij ESA’s European Space Operations Centre (ESOC) in het Duitse Darmstadt, ESA’s Earth Observation Centre (ESRIN) in het Italiaanse Franscati en het German Space Operations Center (GSOC) in het Duitse Oberpfaffenhofen intensief samengewerkt om de eerste lasertests succesvol af te ronden.

De eerste beelden

Het EDRS/Sentinel-1-evenement

Het EDRS/Sentinel-1-evenement

Het beeld hier rechts boven

Share

Comments

 1. Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

  Ik vind het opmerkelijk dat ze Berlijn als demo gebruikt hebben… Als de prestatie ligt in het kunnen ontvangen van (bijna) realtime satelliet data terwijl dat deze zich niet boven de Europese grondstations bevinden, waarom dan een foto van een Europese stad maken?

  Desalniettemin een mooie prestatie. Er werd nu 600Mbit/s gehaald, maar het theoretisch maximum ligt dus nog flink hoger. Benieuwd wat voor ontwikkelingen dat mogelijk maakt! Wellicht Google Space View (live beelden uiteraard!)? 😉

  Overigens, de NASA heeft vorig jaar ook middels lasers met LADEE gecommuniceerd terwijl deze vlak over de maan aan het ‘vliegen’ was. Ook zij haalden een snelheid van 600Mbit/s. Maar dan over een afstand van 380.000 kilometer! De stelling “Nooit eerder werd er zoveel data tegelijk door de ruimte gestuurd” is dus lichtelijk overdreven.

  • Berlijn zal wel gekozen zijn door de grote duitse inbreng 🙂

   Het verschil met LADEE is dat er nu een verbinding was van 1,8 Gbit/s waarvan bij een dataoverdracht 600 Mbit/s gebruikt werd. Vraag me af wat voor opslagsysteem er in zo’n satelliet om de volledige 1,8 Gbit/s vol te kunnen proppen. 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d