15 juli 2024

Swiftkey app helpt Stephen Hawking twee keer zo snel communiceren

Hawking

In een blogpost heeft SwiftKey, het bedrijf achter de populaire toetsenbordvervanger voor onder andere Android, bekend gemaakt de afgelopen twee jaar te hebben gewerkt aan een verbeterde tekstinvoer voor de populaire wetenschapper Stephen Hawking. Stephen Hawking werd in 1963 gediagnostiseerd met de ziekte ALS, amyotrofe laterale sclerose. Hierdoor is het voor hem bijna onmogelijk om te bewegen. Daarnaast werd het voor hem na een operatie in 1985 onmogelijk om zijn stembanden te gebruiken, waardoor het voor hem moeilijk werd om te communiceren. De afgelopen twintig jaar heeft hij gebruik gemaakt van een systeem dat kleine bewegingen omzet in letters. Intel heeft de afgelopen drie jaareen nieuw systeem ontwikkeld, waarmee Professor Hawking weer twintig jaar vooruit hoopt te kunnen. Het systeem ziet er qua interface bijna identiek uit aan het systeem dat hij eerder gebruikte. Hawking was in mei dit jaar in Nederland om op het PLANCKS symposium in Utrecht een lezing te geven over kosmologie, een lezing waar wij van de Astroblogs ook bij waren.

Swiftkey

Met het oude systeem liep de wetenschapper tegen problemen aan, waaronder het feit dat zijn invoersnelheid de laatste jaren af bleef nemen. Door gebruik te maken van gepersonaliseerde tekstvoorspellingen, kan hij ongeveer twee keer zo snel communiceren als met zijn vorige systeem. Waar SwiftKey bij zijn tekstvoorspellingen op Android gebruik kan maken van de Gmail-, Facebook-, Twitter- en sms-geschiedenis van de gebruiker, is dat in het geval van Stephen Hawking nog veel, veel uitgebreider gedaan. De taalmodellen die SwiftKey gebruikt voor de voorspelling en correctie van woorden zijn daarnaast ook gebaseerd op teksten uit onder andere boeken. Bij het systeem van professor Hawking heeft SwiftKey specifiek zijn onderzoeken en boeken gebruikt, maar ook teksten van speeches die hij gehouden heeft. Het interessante in dit geval is ook dat de voorspelling aangepast wordt aan de situatie waarin Stephen Hawking zich bevindt. Wanneer hij met een normaal

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Fantastich nieuws! Het bijwonen van de lezing van Hawking was voor mij een van de hoogtepunten van dit jaar, dus ik ben blij te horen dat dergelijke lezingen dankzij SwiftKey in principe mogelijk blijven.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Nog een leuke toevoeging:
  http://tweakers.net/nieuws/100015/intel-toont-samen-met-stephen-hawking-sneller-communicatiesysteem.html

  Overigens heeft Hawking aangegeven dat hij niet wilde dat de wereldberoemde robotstem van zijn communicatiesysteem een upgrade moest krijgen. Hij beschouwt de kunstmatige stem inmiddels als zijn handelsmerk.

  🙂

  En:

  Volgens Intel kan het systeem het aantal noodzakelijke ‘aanslagen’ met 80 procent verminderen.

  Gezien hij het met zijn wang aanstuurt lijkt mij dit een hele verbetering, in het meest optimale geval natuurlijk.

Speak Your Mind

*