23 juni 2024

Zijn potentieel leefbare planeten bij rode dwergsterren allemaal drooggekookt?

Credit: NASA/JPL

Planeten die in een korte omloopbaan rondom rode dwergsterren draaien vormen een belangrijk doelwit in de zoektocht naar buitenaards leven. Recent onderzoek van de Universiteit van Washington suggereert echter dat deze planeten lang geleden zijn drooggekookt – geen goeie plaats om te zoeken naar leven dus.

Rode dwergsterren, ook wel M-dwergen genoemd, zijn het meest algemene soort sterren. Ze zijn kleiner en lichtzwakker dan de zon, waardoor de zogenaamde “leefbare zone” ook heel dicht bij de moederster staat. Potentieel leefbare planeten dienen dus dicht bij de centrale ster te staan, maar uit een reeks simulaties blijkt zo’n positie niet zo gunstig te zijn.

Dat heeft te maken met de manier waarop rode dwergsterren ontstaan. Ze vormen zich vanuit samentrekkende gaswolken, maar vanwege hun lage massa duurt het heel lang voordat het formatieproces voltooid is – soms wel honderden miljoenen jaren. Aangezien planeten al na 10 miljoen jaar helemaal “af” kunnen zijn, moeten deze planeten lange tijd doorbrengen in het hete gas dat richting de centrale protoster valt.

Dat betekent dat de planeten in kwestie lange tijd erg heet blijven (meer dan duizend graden Celsius) en dus hun eventueel aanwezige water zullen verliezen. Zodra de centrale ster stabiliseert en tot rust komt, en op de planeet potentieel leefbare omstandigheden gaan heersen, is het water verdwenen. De planeten zijn dus gedoemd om voor eeuwig levenloos te blijven.

Bron: University of Washington

Share

Comments

  1. Giga Gerard zegt

    Daarom moeten onze nakomelingen water meenemen naar zo’n rode ster, want die gaat een biljoen jaar mee. De zon kunnen we nog maar een miljard jaar blijven voor die hier alles wegkookt.

Speak Your Mind

*