19 april 2024

Keck-interferometer brengt warm stof rond sterren in beeld

Credit: NASA/JPL-Caltech.

Wanneer een ster op relatief grote afstand wordt omgeven door veel koel stof, is ook de hoeveelheid warm stof op kleinere afstand van de ster groot. Dat blijkt uit een onderzoek aan tientallen sterren, verricht met de Keck-interferometer op de Mauna Kea-sterrenwacht in Hawaï.

Koel stof is vrij eenvoudig te zien met een grote telescoop, omdat het zich op vrij grote afstand van een ster bevindt, en dus niet zo sterk wordt overstraald. Warm stof (op kamertemperatuur) is moeilijker te detecteren, doordat het zich dichter bij de veel helderder ster bevindt. Voor astronomen is het echter belangrijk om te weten of de binnendelen van een ander planetenstelsel veel van dat warme stof bevatten: de detectie van aarde-achtige planeten rond de ster kan daardoor aanzienlijk worden bemoeilijkt.

Met de Keck-interferometer is het nu gelukt om van tientallen sterren de hoeveelheid warm stof te meten. Daarbij blijkt dat er een eenduidige relatie bestaat tussen de hoeveelheid koud stof in de buitendelen van een planetenstelsel en de aanwezigheid van warm stof op kleinere afstand van de ster.

De Keck-interferometer was een instrument waarmee de metingen van de twee 10-meter Keck-telescopen werden samengevoegd. Op die manier kon niet alleen een extreem hoge beeldscherpte worden verkregen, maar was het ook mogelijk om het licht van de ster te ‘elimineren’, zodat de stofdeeltjes dicht bij de ster beter te zien zijn. De Keck-interferometer werd in 1997 gebouwd en is tot 2012 in gebruik geweest.

Bron: Astronomie.nl

Share

Speak Your Mind

*