19 juli 2024

Reminder: Heel Nederland kijkt vanavond Sterren!

Jeroen Latijnhouwers, Govert van Brakel

Vanavond vanaf

Share

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  EN….dit was dus dezelfde Daphne die samen met Jean Pierre (de opper spiegelslijp koning van de Gentse volkssterrenwacht Armand Pien!!) een paar maanden geleden nog, op ons lokale sterrenkluppie, een evenzo spetterende lezing hebben gegeven over de bouw van….”Daphne’s Dobson” die gisteravond pontificaal bij DWDD in beeld was!!! Voor strakkies allen heel veel kijkplezier toegewenst bij “Heel Nederland kijkt sterren”!!

 2. Enceladus zegt

  Ha gelukkig, het inlogsysteem werkt weer normaal. 🙂

  Fraaie quote van Govert Schilling, die zei: “Fundamenteel onderzoek is de basis van onze menselijke waardigheid.” Heel mooi gezegd!

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Eigenlijk is het programma veel te kort voor alle informatie. Toch knap gedaan om kort en krachtig uit te leggen. Ik zag zelfs een foto van André van der Hoeven voorbijkomen 😉

  En… er bestaat dus een maanglobe (zou ik best willen hebben) Jammer dat het dan weer €129,00 moet kosten.
  Ik vond het een heerlijk programma om naar te kijken.
  Die man met z’n eigengemaakte telescoop (50 cm diameter) vertelde dat hij zelfs de boel in kleur kon waarnemen!
  Hoe leuk zou het zijn om elke week een half uurtje astronomie op tv te brengen. Met een paar vast items, nieuwtjes en ergens op locatie. Govert die Iedere keer een planeet, maan of whatever gaat behandelen (wat kan die man toch met passie vertellen)
  Ik meende te horen dat Govert zei dat de aarde wel 10× in Jupiter kan O_O Maar hij bedoelde natuurlijk Jupiter is 10 à 11x de aarde in doorsnee. Jeroen Latijnhouwers merkte al meteen op dat het waarschijnlijk wel meer keer was. Wat de inhoud betreft, kan de aarde 1400 keer in de planeet Jupiter.

  Uhm..ik hoorde op het eind iets over ‘volgend jaar’ 🙁

  • Enceladus zegt

   Ja, die 10x was een slordigheidje, maar ach zoiets kan gebeuren in een live programma.
   Die opmerking over ‘volgend jaar’ hoorde ik ook. Lijkt me een uitstekend idee. We hebben ook een jaarlijks Nationaal Dictee en de Wetenschapsquiz en in dat rijtje jaarlijkse programma’s past dit heel goed.
   Een wekelijks programma zou fantastisch zijn, maar wellicht niet financieel haalbaar. Hoewel… had Teleac niet ooit een serie over ruimtevaart?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Toch geen gek idee voor een wekelijks programma? Wij als Nederlanders staan toch in de top 5 op astronomisch gebied? 😉 Met de paplepel ingeven, zou ik zeggen. Ik ga mijn kleindochters wel vertellen over de maan en de planeten. Zijn ze ouder dan laat ik ze door mijn telescoop kijken. Laatst gaf ik de kleine van drie mijn verrekijker om een reiger (in de verte) te bekijken van dichtbij. Maar ze vond het kijken door de andere kant interessanter (de kant dat alles nog verder weg is) 😀

 4. Theo+Lockefeer zegt

  Dit was een uitstekend gepresenteerd programma alle lof. Over de black holes is het laatste woord nog niet gesproken in my humble opinion maar dat doet niks af aan de hoge kwaliteit.

 5. Jan Brandt zegt

  Ik vond het helemaal geweldig, alleen….eh….wat is zo’n royale anderhalf uur toch weer zo snel om, zeg…..maarre….de (amateur) sterrenkunde-wereld heeft niets te klagen met zoveel media-aandacht, dunkt mij!? Oh….enne….alsof Govert Schilling dit al jaren en jaren heeft gedaan….met zoveel ogenschijnlijk gemak en bevlogenheid….dikke vette plus voor GS!!!!!

 6. Gisteren, na de uitzending van Heel Nederland kijkt sterren, heb ik nog een tijdje na kunnen praten met André Kuipers. Wat een ontzettend vriendelijke man is dat. Ik vind hem echt een icoon voor de Nederlandse Ruimtevaart- en Sterrenkunde. Het is heel mooi wat hij o.a. doet om jongeren te motiveren.

  Tijdens het gesprek ging het o.a. over hoe je de sterrenhemel ziet vanuit het ISS. Wat hij zei is dat de melkweg ontzettend mooi is. Je ziet veel meer sterren, maar het gaat ook heel snel door de beweging van het ISS. Je ziet Orion bijv. boven de aarde opkomen en al heel snel is hij dan uit beeld, omdat je maar een klein beeldveld hebt vanuit het ISS. Nevels e.d waren al met het blote oog zichtbaar als je in de verduisterde Cupola ging zitten aan boord van het ISS. Verder vertelde hij ook over de Venusovergang die hij vanuit het ISS mocht meemaken. Hierbij konden ze de gehele overgang goed volgen.

  Op een dag, vertelde hij, begon hij aan zichzelf te twijfelen. Hij zag wolken aan de hemel en dacht: “Hoe kan dat nou op deze hoogte?” Dat bleken dus de Magelhaense wolken te zijn, die er echt als wolken uit zien vanuit het ISS.

  Verder hadden we het ook nog er over hoe het is om over Nederland te vliegen en dan te weten dat je vrouw en kinderen daar beneden zijn. Hij vond dat niet zo heel moeilijk, mede doordat ze vaak contact konden hebben door moderne media.

  Verder kwam in het gesprek ook het grote verschil ter sprake tussen de ‘spaceflights’ van o.a. Virgin en de ruimtevaart zoals het ISS. Dat veel mensen niet zien dat er een groot verschil is in de benodigde snelheid. De Virgin vluchten zijn ballistische vluchten waarbij je bovenaan een snelheid 0 hebt, terwijl je voor een orbit toch echt zo’n 7,5 km/s nodig hebt. En dat daar dus nog een lange weg te gaan is.

  Aan het eind van het gesprek heeft hij ook voor mijn kinderen twee kinderboeken gesigneerd die hij zelf heeft geschreven. Je moest hun gezichten eens zien toen ik die vanmorgen liet zien. “Papa, is dat echt van die astronaut?”. Verder heeft hij, en daar ben ik echt heel trots op, ook mijn eigen boek gesigneerd. Maar niet voordat hij er uitgebreid in had gekeken en niet kon geloven dat dit soort beelden door amateurs vanuit Nederland gemaakt worden. Hij was onder de indruk en dat vond ik wel heel gaaf.

  Hij vertelde ook nog over zijn ideeën om te gaan waarnemen vanuit huis en dat hij gewoon van de sterren wil gaan genieten. En misschien, zei hij, dat ooit fotografie ook nog wel iets zou zijn. Ik hoop dat hij dan op dit forum zal willen aansluiten, zou toch super zijn!

  Er kwam nog wel meer ter spraken, maar ik kan me gewoon niet alles herinneren.

  Ik heb er van genoten en ben onder de indruk van deze man…

 7. Volgens mij heb ik wat gemist? 🙂

  Maar terug kijken dan op uitzending gemist:
  http://www.npo.nl/heel-nederland-kijkt-sterren/03-12-2014/POW_00792256

  Maar zoals hierboven ook al gezegt door monique zou het leuk zijn als zoiets vaker op tv komt. Ook shows als DWDD university zouden meer op tv mogen. We hebben een hoop kennis in nederland waarvan best wel eens zo nu en dan een kennisprogramma gemaakt zou mogen worden. Zeker met de hervormingen bij de publieke omroepen zou het een leuke invulling kunnen maken. Bijvoorbeeld maandelijk een bepaalde onderwerp op tv laten bespreken door de knappe koppen van nederland 🙂

Speak Your Mind

*